Veste bună pentru seniori: pensiile intră mai devreme pe card
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că pensionarii care își primesc pensiile prin conturi bancare vor beneficia de plata în avans a acestora pentru luna octombrie 2024. În loc să fie virate la data obișnuită de 12 ale lunii, pensiile vor fi disponibile vineri, 11 octombrie, pentru toți cei care primesc banii pe card.
Această măsură este necesară deoarece data de 12 cade sâmbăta în această lună, iar Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a decis să anticipeze plata pentru a evita întârzierile. Potrivit datelor furnizate de CNPP, peste 2,6 milioane de pensionari vor beneficia de acest avans.
În mod obișnuit, pensiile sunt transferate în conturile pensionarilor la fiecare început de lună, însă în situații speciale, cum este cazul acestei luni, CNPP ajustează programul de plată pentru a asigura accesul la fonduri la timp.
Decizia de a plăti pensiile în avans reflectă o preocupare pentru menținerea unui flux financiar stabil pentru pensionari, în special în contextul în care multe persoane își planifică cheltuielile lunare în funcție de data de primire a pensiei.
„Pensionarii vor primi mai devreme pensiile în conturi bancare Ministerul Muncii și Solidarității Sociale informează că #pensiile aferente lunii octombrie vor fi virate în #avans, vineri, 11 octombrie 2024, pentru toți #pensionarii care primesc banii în conturi bancare. Această măsură vizează peste 2,6 milioane de pensionari, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice”, transmite Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Clarificări de la Casa Națională de Pensii Publice
În plus, Casa Națională de Pensii Publice a adus recent clarificări referitoare la diferențele dintre „perioadele asimilate” și „perioadele necontributive” în sistemul de pensii din România, explicând modul în care acestea afectează vechimea în muncă.
Conform legii pensiilor, stagiul de cotizare este format atât din perioadele în care contribuțiile au fost efectiv plătite, cât și din perioadele asimilate și cele necontributive. Această reglementare, prevăzută de Legea nr. 360/2023, intrată în vigoare în septembrie 2024, permite recunoașterea ca vechime în muncă a unor perioade fără contribuții directe, facilitând accesul la pensie pentru anumite categorii de persoane care nu au un stagiu complet de cotizare.
Un alt beneficiu pentru pensionari a intrat în vigoare la 1 octombrie 2024, când a fost aprobată scutirea de impozit pe venit pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Aceasta înseamnă că pensionarii care încadrează în acest interval de venituri nu vor mai plăti impozitul de 10%, ceea ce va aduce o creștere a sumei nete primite.