Veste mare pentru 1,82 milioane de români: Vor avea mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025 DOCUMENT
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând 24,496 lei/oră, se arată într-un proiect de act normativ ce urmează să fie adoptat de Guvernul Ciolacu. Salariul minim net va fi de 2.574 lei.
În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 1 5,5 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei vor beneficia 1 .823.520 salariați.
Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creșterii puterii de cumpărare a salariaților și reducerii muncii la negru, se spune în nota de fundamentare a proiectului amintit.
Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum.
Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri etc.).
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.823.520 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi:
– modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.
– modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează ta salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare art. 98).
Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.
Creșterea salariului minim va aduce la buget un venit suplimentar de aproape 600 milioane de euro în 2025.
Descrierea situației actuale
În conformitate cu articolul 164 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicată, cu modificările și completările ulterioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor.
La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată s„au avut în vedere:
art. 3 din Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 1 31 / 1970 privind fixarea salariilor minime, ratificată de România în 1975;
- reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială;
- factorii de ordin economic, inclusiv cerințele dezvoltării economice, productivitatea muncii, evoluția indicelui prețurilor de consum, creșterea economică, creșterea câștigului mediu și interesul care există pentru a realiza și a menține un înalt nivel de folosire a forței de muncă.
În prezent, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit la 3.700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 ore, în medie pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 598/2024 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
HG-salariu-minim-2025