Veste șoc cu privire la admiterea în școlile militare!
Contextul geopolitic din vecinătatea României are repercusiuni și cu privire la admiterea în școlile militare. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat luni, 20 februarie, că au fost introduse modificări importante pentru cei care vor să urmeze o cariera militară.
Fără examen de admitere pentru instituțiile de învățământ!
Admiterea în școlile militare, respectiv pentru instituţiile de învăţământ postliceal militar pentru maiştri militari şi subofiţeri se va face fără concurs. Media de admitere va fi calculată în baza rezultatelor obţinute la examenul de bacalaureat. Ierarhizarea se organizează strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere şi a opţiunilor exprimate în cererea de înscriere.
Admiterea în școlile militare are loc astfel:
- pentru maiştri militari pe 9 august 2023;
- la școlile de subofiţeri pe 3 august.
- dacă nu sunt ocupate locurile scoase la concurs, atunci școlile postliceale militare pot organiza și a doua sesiune de admitere. Aceasta va avea loc pe 31.08.2023, pentru ambele programe de studii postliceale.
Admiterea se organizează pentru următoarele tipuri de programe:
a) studii postliceale cu durata de 2 ani, pentru formarea inițială a maiștrilor militari în activitate;
b) studii postliceale cu durata de 1 an, pentru formarea inițială a subofițerilor în activitate;
Conform Ministerului Apărării Naționale, unităţile de învăţământ postliceal militar (studii postliceale) sunt:
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș;
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău;
- Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța;
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu;
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov;
Admiterea în școlile militare nu mai este atractivă!
Criza personalului din MapN a fost semnalată încă de anul trecut, din decembrie. Într-un document oficial se propunea, printr-un proiect de OUG, ca ofiţerii şi subofiţerii în activitate să provină din rândurile mai multor tipuri de absolvenţi.
„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 faţă de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puţin de jumătate, la aceste cifre – n.red.), în condiţiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal″, se arăta în document.
Persoanele interesate se pot adresa birourilor de informare-recrutare, la adresele şi numerele de telefon disponibile aici.
Detaliile privind organizarea și desfășurarea admiterii în școlile de maiștri militari și subofițeri în anul de învățământ 2023-2024 pot fi accesate aici.
Citeste si: SRI te caută! Nu te ascunde, te vor găsi ei!