Vești bune! Medic: Este posibil ca Omicron să fie varianta ultimului val al pandemiei

Publicat: 03 ian. 2022, 14:45, de Mădălina Bălăceanu, în Sănătate , ? cititori
Vești bune! Medic: Este posibil ca Omicron să fie varianta ultimului val al pandemiei
Omicron

Imunitatea colectivă obținută prin boală va participa în mod clar la obținerea unei imunități de turmă care să întrerupă lanțul de transmitere a virusului, a explicat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca.

„Dacă această variantă va determina forme ușoare de boală și va avea o contagiozitate foarte ridicată, cel mai probabil într-o perioadă scurtă de timp populația va dobândi o imunitate colectivă naturală, imunitate care va fi capabilă, poate, să pună capăt acestei pandemii”, a mai spus Radu Țincu.

Întrebat dacă am putea spera că pandemia se va încheia odată cu varianta Omicron, Radu Țincu a explicat:

„În momentul în care varianta aceasta vedem că ea contaminează atât persoanele care s-au vindecat, cât și cele care s-au vaccinat, știm foarte clar că după o perioadă de șase luni de la vaccinare sau trecerea prin boală riscul de a ne reîmbolnăvi cu Omicron este unul semnificativ, asta înseamnă că într-o perioadă relativ scurtă populația Europei va fi imunizată colectiv prin trecerea prin boală. Dacă acest grad de imunizare colectivă va fi suficient de mare, peste 70% – 80%, în mod cert va întrerupe lanțul de transmitere a virusului. Da, este posibil ca varianta Omicron să fie varianta ultimului val”, conform B1.ro.

El a atras atenția că sunt șanse mici să apară o nouă variantă virală în perioada următoare, însă „nu este exclus”.

„Este foarte adevărat că aceasta reprezintă o perspectivă nefavorabilă, însă vedem că viteza de transmitere a acestei variante virale este foarte rapidă. Pe de altă parte, s-a observat faptul că perioada de incubație a scăzut foarte mult. E puțin probabil la un asemenea ritm de propagare într-o perioadă scurtă de timp să fie suficient timp pentru producerea unei noi variante virale – sigur, nu este exclus să apară o nouă variantă virală, însă din scenariul pe care îl vedem acum e puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în perioada imediat următoare”, a adăugat Radu Țincu.

Întrebat dacă e posibil ca decizia diverselor administrații naționale de a renunța la restricții să fi fost motivată tocmai de dorința de a obține o imunitate colectivă pe cale naturală, sau chiar de studiile care arată că varianta Omicron ar fi mai puțin agresivă decât Delta, Radu Țincu a afirmat:

„Cu siguranță această idee de politică sanitară este luată în calcul, pentru că până la urmă imunitatea colectivă obținută prin boală este una care în mod clar va participa în mod clar la obținerea acelei imunități de turmă care să întrerupă lanțul de transmitere a virusului”.

„Pe de altă parte, Franța și Marea Britanie au raportat, în ciuda creșterii numărului de cazuri zilnice, numărul de persoane spitalizate a scăzut comparativ cu perioadele precedente, în care varianta Delta era cea care era responsabilă de îmbolnăvirile oamenilor, și atunci din această perspectivă, în care numărul de spitalizări scade, ceea ce confirmă încă o dată faptul că varianta Omicron produce forme blânde de boală, poate să încurajeze la reducerea restricțiilor și până la urmă, dacă persoanele respective se îmbolnăvesc și dezvoltă o viroză banală, acest lucru nu face altceva decât să obțină și să participe la obținerea imunității colective”, a mai spus Radu Țincu.