Vești bune pentru angajații români. Primesc două zile libere, ce condiție trebuie să îndeplinească
Vești bune pentru angajații români, care pot beneficia de concediu în plus. Indiferent că lucrează la privat sau la stat, pot avea parte de mai multe zile libere plătite. În cazul în care angajatorul refuză să le ofere, riscă să fie sancționat.
Zile libere pentru români
Indiferent de sectorul în care lucrează, fie la stat, fie în mediul privat, românii ar putea beneficia în curând de două zile libere plătite anual pentru a merge la medic pentru controale și analize preventive. Aceasta este propunerea unui nou proiect de lege inițiat de peste 40 de parlamentari, care se află acum pe masa Senatului, având ca scop depistarea precoce a bolilor prin promovarea screening-ului medical.
Inițiativa legislativă își propune să îmbunătățească sănătatea populației prin încurajarea controalelor medicale regulate, identificând din timp eventualele probleme de sănătate. Conform Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, screening-ul se referă la „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație”. Acest proces implică utilizarea unui set de proceduri și tehnici de investigație pentru a descoperi și evidenția bolile în stadii incipiente.
Proiectul de lege prevede mai multe măsuri concrete pentru promovarea screening-ului în România:
- Două zile libere plătite anual pentru angajații din sectorul public și privat, care nu vor fi incluse în durata concediului de odihnă. Aceste zile vor fi acordate și plătite de angajator la cererea angajaților.
- Două zile de scutire de frecvență pentru elevii și studenții din sistemul preuniversitar și universitar, la cererea acestora, pentru a efectua controale medicale.
- Două zile de permisie pentru cadrele militare, soldați și gradați profesioniști, acordate de unitățile militare pentru a merge la medic.
Pentru a beneficia de aceste zile libere, angajații trebuie să depună o cerere la angajator, specificând mai multe variante de programare. Cererea trebuie depusă cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de primul termen propus. Angajatorul va stabili când vor fi acordate aceste zile libere, în funcție de impactul asupra activității.
După obținerea acordului angajatorului, salariatul va merge la medicul de familie pentru a solicita o adeverință care să ateste că a efectuat screening-ul. Conform proiectului de lege, această adeverință trebuie depusă la angajator în maximum 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.
Este important de menționat că angajatorii care nu vor acorda aceste două zile libere riscă amenzi de până la 2.500 de lei, conform propunerii legislative.