Vești bune pentru părinții din România. Sunt scutiți de plata unei taxe importante

Publicat: 16 dec. 2024, 22:18, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Vești bune pentru părinții din România. Sunt scutiți de plata unei taxe importante

Părinții naturali sau adoptivi, precum și tutorii legali care au în îngrijire doi sau mai mulți copii, vor beneficia de scutiri de la supraimpozitarea contractelor de muncă part-time. Această măsură, adoptată recent în Senat, reprezintă o inițiativă menită să sprijine familiile în contextul tendințelor demografice negative și al dificultăților de a echilibra viața profesională cu cea de familie.

Sprijin pentru părinții din România

Actul normativ, care prevede această schimbare, a fost adoptat cu 54 de voturi pentru și unul împotrivă, în timp ce 41 de senatori s-au abținut, invocând neclarități în legătură cu impactul acestei măsuri.

Potrivit modificărilor propuse, părinții cu cel puțin doi copii aflați în întreținere, până la vârsta de 18 ani, vor fi exceptați de la plata contribuțiilor sociale calculate la nivelul salariului minim brut pentru contractele part-time. Contribuțiile vor fi raportate doar la veniturile efectiv realizate prin contractul part-time.

Această măsură se aplică doar în cazul copiilor care sunt înscriși într-o unitate de învățământ, ceea ce subliniază scopul de a sprijini familiile active și implicate în educația celor mici.

Legiuitorii care au propus modificarea Codului Fiscal au argumentat că, în multe cazuri, părinții optează pentru un program de lucru redus pentru a avea mai mult timp de dedicat creșterii și educației copiilor. În condițiile actuale, supraimpozitarea contractelor part-time pune presiune financiară pe familii, descurajând această alegere.

“În contextul tendinţelor demografice negative, confirmate şi de datele provizorii ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor (runda 2021), se impune completarea excepţiilor prevăzute la art.146 alineatul (57) din Codul Fiscal cu o nouă categorie de angajaţi, respectiv părinţi naturali sau adoptivi, precum şi tutori legali pentru doi sau mai mulţi copii aflaţi în întreţinere.

Necesitatea acestei completări provine din faptul că părintele/tutorele legal care se dedică îngrijirii, creşterii şi educaţiei a doi sau mai mulţi copii, optează, de regulă, pentru un contract de muncă cu timp parţial (part-time), în scopul asigurării unui echilibru între activităţile profesionale şi cele dedicate îngrijirii copilului.

Propunem, aşadar, completarea excepţiilor prevăzute la art.146 alineatul (57) din Codul Fiscal cu o nouă categorie, respectiv: persoanele fizice care au calitatea de părinţi naturali/adoptivi sau tutori legali pentru doi sau mai mulţi copii aflaţi în întreţinere, cu vârsta de până la 18 ani, dacă aceştia sunt înscrişi într-o unitate de învăţământ“, se arată în expunerea de motive.

Cine beneficiază deja de scutiri fiscale

În prezent, de la plata contribuțiilor sociale pentru contractele part-time sunt exceptați:

  • Elevii și studenții cu vârsta de până la 26 de ani;
  • Ucenicii cu vârsta de până la 18 ani;
  • Persoanele cu dizabilități;
  • Persoanele care au ajuns la vârsta legală de pensionare (cu excepția celor care primesc pensii pentru limită de vârstă).
    De asemenea, cei care obțin venituri din mai multe contracte individuale de muncă într-o lună beneficiază de aceleași scutiri.

Începând cu luna iulie 2024, contribuțiile pentru contractele part-time au fost aliniate salariului minim brut de 3.400 de lei, o schimbare care a generat nemulțumiri în rândul mai multor categorii de angajați. UDMR a propus eliminarea completă a acestei suprataxări, însă PNL a susținut păstrarea scutirilor doar pentru părinții cu doi sau mai mulți copii.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, for decizional, înainte de a fi trimis spre promulgare. Adoptarea finală ar putea aduce un sprijin binevenit familiilor, dar rămâne de văzut în ce formă va ajunge pe masa președintelui.