Vești bune pentru români! Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost revizuită

Publicat: 23 oct. 2024, 18:16, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Vești bune pentru români! Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost revizuită

Guvernul României a anunțat recent o serie de modificări semnificative în domeniul asistenței sociale pentru persoanele vârstnice, ca urmare a unei propuneri făcute de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În centrul acestor schimbări se află simplificarea și actualizarea în ceea ce privește Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, un instrument care nu a mai fost revizuit din anul 2000.

Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice se schimbă

Modificările includ și revizuirea criteriilor de încadrare în grade de dependență, precum și a fișei de evaluare socio-medicală, utilizate pentru a determina necesitățile de asistență ale vârstnicilor.

Această grilă are un rol esențial în stabilirea gradului de dependență al persoanelor vârstnice și în elaborarea planurilor de îngrijire și asistență personalizate. Într-un efort de a aduce procesul de evaluare la standardele actuale, autoritățile au adoptat un nou instrument de măsură, bazat pe 36 de parametri de evaluare a dizabilităților, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Scopul acestei măsuri este de a asigura o evaluare mai detaliată și mai sensibilă a capacității de funcționare a persoanelor vârstnice, îmbunătățind astfel calitatea vieții și îngrijirile oferite acestora.

O altă schimbare importantă privește eficientizarea procesului de evaluare socio-medicală. Informațiile deja existente în sistemele de evidență ale Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) vor fi valorificate pentru a reduce birocrația și a simplifica evaluările. Acest lucru va permite o gestionare mai rapidă și mai eficientă a cererilor de asistență socială și o planificare mai riguroasă a serviciilor.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că noile măsuri au scopul de a îmbunătăți accesul persoanelor vârstnice la servicii sociale adaptate nevoilor lor reale. Ea a explicat că implementarea unui sistem de evaluare complet și detaliat este primul pas pentru o mai bună planificare și finanțare a serviciilor destinate persoanelor vârstnice dependente.

Aceasta a mai adăugat că măsurile propuse vor contribui la creșterea gradului de acces la serviciile sociale oferite ca măsură de asistență socială.

”Prin implementarea acestor măsuri de revizuire ne dorim ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice să se realizeze conform nevoilor lor reale, iar primul pas este ca ele să fie evaluate complet și detaliat.

De asemenea, prin aceste măsuri avem în vedere eficientizarea procesului de planificare și finanțare a serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice dependente și creșterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale acordate ca măsură de asistență socială”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Un alt aspect important al revizuirii Grilei naționale este legat de contribuția sa la dezvoltarea unor infrastructuri noi pentru îngrijirea vârstnicilor. Cele 71 de centre de zi de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice, care urmează să fie înființate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vor beneficia direct de această actualizare. Operaționalizarea acestor centre va fi astfel mai bine integrată în noile norme și criterii de evaluare.

Noile măsuri sunt programate să intre în vigoare începând cu 1 martie 2025. Până atunci, cererile de asistență socială depuse vor fi soluționate conform legislației actuale, aflate în vigoare la momentul înregistrării acestora.