Vești importante pentru căldura Capitalei: Fuziunea ELCEN – Termoenergetica și proiectele de modernizare
Fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica pare să fie pe drumul cel bun, dar rămâne încă mult de lucru până la finalizarea acestui proces esențial pentru sistemul de termoficare din București. Conform declarațiilor făcute luni de Claudiu Crețu, directorul general al ELCEN, au fost depuse deja șase oferte pentru consultanța în vederea fuziunii, iar în câteva săptămâni se speră să fie selectat câștigătorul și să se treacă efectiv la implementare.
“Fuziunea dintre ELCEN şi Termoenergetica este pe drumul cel bun, există şase oferte depuse pentru consultanţă şi sperăm ca, în câteva săptămâni, să avem un câştigător şi să trecem efectiv la treabă”, a declarat Crețu, subliniind importanța acestei etape pentru modernizarea sistemului de termoficare.
Un alt punct de mare importanță este obținerea unui sprijin financiar semnificativ din partea Uniunii Europene pentru cele trei centrale electrice de termoficare (CET) din București. Potrivit lui Crețu, au fost alocate 360 de milioane de euro din Fondul de modernizare, o sumă vitală pentru modernizarea CET-urilor aflate într-o stare avansată de uzură, unele dintre ele funcționând încă din anii 1960.
“Un mare succes este faptul că am obţinut finanţare pentru cele trei CET-uri ale Bucureştiului. Sunt 360 şi ceva de milioane de euro, bani din Fondul de modernizare pentru CET-uri noi. Sună extraordinar, mai ales după 5-6 ani de insolvenţă. Adică, am trecut prin operaţie, terapii, dar am reuşit să respirăm şi să ţinem în continuare”, a adăugat acesta.
Chiar și cu acest sprijin european, provocările financiare nu sunt de neglijat. Crețu a subliniat necesitatea cofinanțării acestui proiect, având în vedere că fondurile europene acoperă doar aproximativ 60% din costuri. În perioada următoare, ELCEN va căuta surse suplimentare de finanțare, urmând să bată la ușile băncilor pentru a obține resursele necesare. O problemă majoră care persistă este datoria de peste 800 de milioane de lei pe care Termoenergetica o are față de ELCEN, o sumă care pune presiune pe implementarea proiectelor.
“ELCEN are de încasat un miliard… Suma este aceeaşi. În perioada următoare urmează să batem la uşile băncilor pentru a cofinanţa aceste proiecte. Asta înseamnă că ne vor cere situaţia financiară şi vor întreba ‘Când încasaţi de la Termoenergetica, de la primărie aceşti bani?’. Abia aştept să am şi un răspuns. Ar fi păcat să pierdem aceste sute de milioane”, a afirmat Crețu.
În ciuda acestor provocări financiare, Crețu este optimist că ELCEN poate depăși aceste obstacole și să finalizeze proiectele de modernizare ale CET-urilor. În plus, directorul ELCEN a amintit de importanța realizării unei stabilități financiare, esențială pentru asigurarea unor prețuri accesibile la căldura și apa caldă pentru bucureșteni.
În aceeași direcție, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la jumătatea lunii martie că fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica reprezintă singura soluție viabilă pentru asigurarea unui sistem de termoficare centralizat funcțional pe termen lung. Potrivit acestuia, Termoenergetica se confruntă cu datorii semnificative față de ELCEN, iar aceste pierderi sunt cauzate de o combinație de factori, inclusiv vechimea sistemului, incoerența legislativă și fluctuațiile prețurilor energiei termice.
“Fuziunea dintre ELCEN şi Termoenergetica este singura soluţie pentru asigurarea unui sistem de termoficare centralizat funcţional pentru Bucureşti pe termen mediu şi lung”, a declarat Burduja, în cadrul unei conferințe de presă.