Vești proaste pentru români. Recalcularea pensiilor, tot mai departe de finalizare

Publicat: 19 dec. 2024, 17:39, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Vești proaste pentru români. Recalcularea pensiilor, tot mai departe de finalizare
Pensionarii, în joc de glenză. Când ar putea fi indexate, totuși, pensiile

Procesul privind recalcularea pensiilor, esențial pentru implementarea noii Legi nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, întâmpină întârzieri semnificative și va continua cel puțin încă un an, potrivit reprezentanților din sindicate. Aceștia atrag atenția asupra provocărilor majore cu care se confruntă Casele Naționale și teritoriale de Pensii, care operează cu personal insuficient și nu beneficiază de plata orelor suplimentare.

Întâlnirea dintre CNPP și Blocul Național Sindical privind recalcularea pensiilor

Joi, 19 decembrie 2024, reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) și cei ai Blocului Național Sindical (BNS) s-au întâlnit pentru a discuta problemele generate de volumul de muncă suplimentar cauzat de recalcularea pensiilor. Potrivit unui comunicat al BNS, întâlnirea a fost axată pe dificultățile întâmpinate în implementarea noii legislații, care prevede recalcularea tuturor pensiilor în plată la data de 1 septembrie 2024, precum și aplicarea noii formule de calcul pentru noile cereri de înscriere și recalculare.

”Astăzi, 19.12.2024, la sediul CNPP a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanţi ai CNPP şi ai BNS, respectiv cei ai Federaţiei Naţionale Solidaritatea Socială a Muncii, având ca temă o serie de aspecte care vizează implementarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii şi situaţii de natură organizatorică referitoare la activitatea caselor teritoriale de pensii”, a transmis, joi, BNS, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții sindicali au recunoscut că perioada recentă a fost una deosebit de dificilă pentru angajații caselor teritoriale de pensii, care s-au confruntat cu un volum de muncă excesiv. Aceștia au subliniat că personalul este subdimensionat în raport cu complexitatea și termenele scurte ale activităților ce trebuie desfășurate.

”În cadrul discuţiilor s-a recunoscut, în mod unanim, volumul excesiv de muncă depus de salariaţii caselor teritoriale de pensii, pe fondul numărului subdimensionat de personal, raportat la complexitatea activităţii şi termenele scurte în care au fost şi sunt de soluţionat toate tipurile de lucrări ce revin acestora.

Având în vedere că această modalitate de lucru va continua cel puţin un an de zile, precum şi faptul că, la acest moment, legislaţia nu permite plata orelor suplimentare ci doar compensarea cu timp liber corespunzător, ceea ce nu poate fi acordat fără o afectare a activităţii, în urma discuţiilor s-a convenit elaborarea unei note căre ordonatorul principal de credite (MMSS), prin care să se solicite efectuarea demersurilor legale care se impun”, a mai transmis BNS.

Provocările recalculării pensiilor

Procesul de recalculare a pensiilor implică aplicarea unei noi formule de calcul, conform Legii nr. 360/2023. Aceasta presupune nu doar adaptarea pensiilor existente, ci și soluționarea cererilor noi de recalculare, un volum de muncă ce a copleșit capacitatea actuală a structurilor teritoriale.

Sindicaliștii au semnalat că lipsa personalului calificat agravează situația, iar legislația actuală nu permite plata orelor suplimentare, acestea fiind compensate doar cu timp liber corespunzător. Totuși, acordarea acestui timp liber afectează inevitabil desfășurarea activității în casele teritoriale.

În cadrul întâlnirii, participanții au convenit să elaboreze o notă oficială adresată Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), solicitând măsuri urgente pentru soluționarea problemelor. Aceasta ar putea include creșterea numărului de angajați, modificări legislative care să permită plata orelor suplimentare și alocarea de resurse financiare și logistice suplimentare.