Viața contradictorie a liderei extremei drepte din Germania. Are doi băieți pe care îi crește cu soția sa de origine sri-lankeză în Elveția

Publicat: 20 feb. 2025, 07:56, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Viața contradictorie a liderei extremei drepte din Germania. Are doi băieți pe care îi crește cu soția sa de origine sri-lankeză în Elveția
Foto: listal.com

Atunci când vicepreședintele JD Vance a criticat, săptămâna trecută, faptul că Germania a marginalizat partidele de extremă dreapta, nu a menționat direct Alternativa pentru Germania (AfD). Totuși, imediat după discursul său de la Conferința de Securitate de la Munchen, care a șocat audiența prin comparația dintre democrațiile europene de astăzi și totalitarismul sovietic, Vance s-a întâlnit cu Alice Weidel, lidera AfD.

Fostă analistă de investiții, în prezent mamă a doi băieți alături de soția sa de origine sri-lankeză, stabilită în Elveția, Alice Weidel, în vârstă de 46 de ani, a ajuns să devină imaginea surprinzătoare a AfD. Partidul său naționalist militează împotriva imigrației și definește familia tradițională ca fiind un bărbat și o femeie care cresc copii, scrie The New York Times.

Sprijinită de administrația americană actuală și susținută chiar de Elon Musk, Weidel a fost esențială în eforturile AfD de a câștiga teren pe scena politică germană, ducând partidul la un confortabil loc doi în sondaje, înainte de alegerile naționale de duminică.

Cu un stil vestimentar ce include pulovere cu guler înalt și coliere cu perle, Alice Weidel a reușit să ofere o imagine cosmopolită unui partid asociat cu neonaziști și cu planuri de răsturnare a statului.

Totuși, extremismul AfD rămâne neschimbat. „Cu Alice Weidel la timona, AfD a devenit tot mai radical”, spune Ann-Katrin Müller, jurnalistă la Der Spiegel.

AfD se află în fața social-democraților condus de cancelarul în funcție, Olaf Scholz, și în urma conservatorilor creștin-democrați ai lui Friedrich Merz, favorit pentru funcția de viitor cancelar. Deși celelalte partide refuză să colaboreze cu AfD pentru formarea unui guvern, Weidel a reușit să prezinte partidul drept unul mainstream. Duminică, ea a participat la un dezbatere televizată alături de rivalii săi din partidele tradiționale, inclusiv Robert Habeck, candidat din partea Verzilor. Deși prestația sa a fost privită cu rezerve, aceasta a câștigat un punct important: pentru prima dată, AfD a fost invitată la o asemenea dezbatere, urmărită de milioane de telespectatori.

În ciuda unui aer profesional și a poveștii sale personale, discursul lui Weidel rămâne unul radical. Ea a promis distrugerea turbinelor eoliene și concedierea profesorilor de studii de gen. De asemenea, a vorbit despre „remigrare” – un termen utilizat de extrema dreaptă și interpretat ca un apel la deportări. „Să fie clar pentru întreaga lume: granițele Germaniei sunt închise”, a spus Weidel, în fața unei mulțimi entuziaste, atunci când AfD a nominalizat-o oficial drept candidat.

În interviurile apărute în presa germană, Weidel a alternat între un comportament fermecător și unul tăios. De asemenea, s-a abținut constant de la a se distanța de membrii cei mai extremi ai partidului, unii dintre aceștia minimizând Holocaustul și trecutul nazist al Germaniei.

Ea și oamenii care o susțin domină acum partidul, iar ideologic sunt foarte apropiați de Björn Höcke”, a spus Müller, referindu-se la liderul AfD din landul Turingia, condamnat pentru folosirea unui limbaj nazist.

Alice Weidel s-a născut într-o familie catolică din clasa de mijloc din Harsewinkel, un oraș din vestul Germaniei, și a avut o educație conservatoare. Bunicul său a fost membru al partidului nazist și a fost numit judecător militar în Varșovia ocupată. Weidel a precizat însă că nu l-a cunoscut pe bunicul său, care a murit când ea avea doar 6 ani, iar trecutul nazist nu a fost niciodată un subiect de discuție în familie.

În timp ce își termina doctoratul în economie în Bavaria, a petrecut o perioadă în China, învățând mandarina. Ulterior a lucrat pentru Credit Suisse și Goldman Sachs, înainte de a ajunge la vârful AfD.

În ciuda apartenenței la o partidă naționalistă, Weidel duce o viață privată în afaceri internaționale, împărțindu-și timpul între Elveția și Germania, dar admite că, din motive de securitate, nu petrece mult timp la adresa sa germană.

Chiar și așa, Weidel a refuzat să explice contradicția dintre viața sa personală și viziunea societății pe care o promovează.

În ciuda absenței sale fizice în Germania, care a devenit un subiect delicat pentru liderul unei formațiuni naționaliste, Weidel rămâne o figură politică importantă, având un rol major în prezentarea AfD drept un partid mai apropiat de mainstream decât sugerează etichetele sale de extremă dreapta.