Viața cu migrene: Milioane de români suferă de această afecțiune neurologică

Publicat: 19 sept. 2023, 12:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Viața cu migrene: Milioane de români suferă de această afecțiune neurologică

Se estimează că 2,3 milioane de români adulți (1 din 7) trăiesc cu migrene de severitate diferită. Migrena afectează aproape 7% dintre copii. Potrivit specialiștilor, în țara noastră migrena este sub-diagnosticată, dar și sub-tratată și sub-recunoscută.

Nu este o toană!

Diagnosticul de migrenă este dificil de clarificat. El presupune trecerea prin multe alte diagnostice, teste, consultarea multor medici cu specialități diferite.

Migrena are impact asupra vieții pacientului, dar și a familiei acestuia.

Aproximativ 50% dintre persoanele cu migrenă cronică spun că nu pot lucra în timpul acestui episod. Din păcate, unii încă reduc migrena la o simplă durere de cap, la o toană, o invenție, un motiv de a se eschiva de la lucru etc.

”În România, prea puțini pacienți se adresează medicului de familie sau unui specialist pentru durerea lor de cap – ca simptom unic sau de acompaniament, marea majoritate utilizând autodiagnosticarea și automedicația, adesea ineficientă. Persoanele cu dureri de cap au nevoie de îngrijire profesională, iar marea majoritate a serviciilor medicale pentru cefalee ar trebui să fie acordate în asistența medicală primară, pentru a asigura suficient acces, cu susținere apoi pentru îngrijire de specialitate”, spune dr. Marina Pîrcălab,  medic de familie.   

Un episod de migrenă poate dura până la 72 de ore. Migrena nu se reduce la o durere de cap severă, ci este asociată cu o varietate de simptome: dureri de cap pulsatorii, greață, sensibilitate la sunet, la lumină, la zgomot, rigiditate a gâtului și umerilor etc. Simptomele sunt multiple și variate, în funcție de tipul de migrenă (cu sau fără aură).

Factori declanșatori și tratament

Adesea, migrena debutează la pubertate, dar este mai prezentă și mai severă în cazul adulților activi. În aproximativ o jumătate dintre cazuri, migrena persistă toată viața, cu perioade mai bune ce alternează cu perioade de exacerbare. Migrena este considerată principala cauză de dizabilitate la femeile tinere și a doua cauză de dizabilitate în lume.

Factorii declanșatori sunt diferiți de la o persoană la alta: alimentația (ciocolată, brânză fermentată, alcool, mezeluri, îndulcitori artificiali, înghețată etc.) sau mesele neregulate, oboseala, lipsa de somn, infecțiile intercurente, stresul, unele contraceptive orale, dereglările hormonale, ciclul menstrual, anumite forme de mișcare, schimbări meteorologice etc.

Tratamentul acut presupune medicamente nespecifice (antiinflamatoare nesteroidiene și antiemetice) și medicamente specifice, eliberate pe bază de prescripție medicală (triptanii, ditanii, gepanții).

Migrena la copii

Dr. Cristina Pomeran, medic neurolog pediatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”AL. Obregia”, subliniază că migrena ”nu ocolește vârsta pediatrică”.

Această boală afectează aproape 7% dintre copii și ”până la vârsta de 15 ani, aproximativ o treime dintre ei vor fi experimentat cel puțin un atac migrenos”, precizează dr. Pomeran.   În apariția migrenei, un rol îl are și ereditatea. Astfel, dacă părinții suferă de migrenă, în 90% dintre cazuri ei transmit boala copiilor.  

”La copil, spre deosebire de adult, simptomatologia digestivă este de obicei mult mai pregnantă, vărsăturile frecvente făcând greu de administrat medicația orală, așa încât, dacă nu se intervine devreme, pacienții cu migrene pot necesita tratament în camera de gardă sau internare pentru re-echilibrare”, mai precizează dr. Pomeran.

Recomandări

Medicii le recomandă pacienților cu cefalee  să nu neglijeze acest simptom, deoarece el poate să fie asociat cu multe afecțiuni grave. Așadar, primul pas: să consulte medicul neurolog care stabilește diagnosticul și tratamentul. Al doilea pas: să evite automedicația, deoarece abuzul de analgezice este extrem de periculos.  

Al treilea pas: jurnalul migrenelor. El reprezintă un instrument util pentru pacient și medic în privința evoluției afecțiunii și a eficacității medicației. Jurnalul migrenelor contribuie la ținerea sub control a durerii și la îmbunătățirea calității vieții pacientului.