Vicepremierul Turcan recunoaște că, în prezent, o școală din trei nu are acces la internet
Scenariul roșu, ce presupune educația de la distanță, în sistem on-line, este imposibil de aplicat într-o treime din unitățile școlare românești. Motivul este cât se poate de simplu: nu sunt conectate la rețea.
Conform unor studii făcute recent, 28% dintre elevii României nu au acces la școala on-line, din lipsă de echipament, internet sau curent electric. În ceea ce privește cadrele didactice, 40% nu au acces total sau parțial la sistemul de predare on-line.
Întrebată, în cadrul unei emisiuni susținute la postul de televiziune B1, cum rezolvă această problemă, vice-premierul Raluca Turcan a recunoscut că e de durată și că o treime dintre școli nu pot activa în scenariul roșu.
Reprezentantul Guvernului a arătat că, dacă la începutul verii existau aproximativ 1.500 de unități școlare racordate la rețeaua de internet, numărul lor a depășit deja la 3.000. Insuficient, dacă ne gândim că în întreaga țară sunt peste 6.000 de licee, școli sau grădinițe.
„Au mai rămas în momentul de față aproximativ două mii și ceva de unități școlare care nu au acoperire cu internet, e o realitate, nu vrea nimeni să o cosmetizeze. Totuși, de la 1.500 la 3.000, s-a întâmplat ceva. Fiecare zi a acestui an va aduce niște progrese”, aspus Turcan.
Conform datelor publicate de Ministerul Educației, anul trecut școlar erau 6.293 de unități de învățământ, la nivelul întregii țări. În învățământul preuniversitar erau înregistrați 2,8 milioane de elevi și 215.000 profesori și învățători.