Vicepreşedinte PNL, scăpat de puşcărie prin… „tulburare schizoformă”
Organizația PNL Dâmbovița riscă să nu mai câştige niciun fotoliu de primar la următoarele alegeri locale din cauza liderului organizaţiei judeţene, senatorul Virgil Guran. Personaj controversat, cu un istoric de business, dar mai ales medical, extrem de controversat, individul a reuşit să prindă, începând din anul 2008, funcții de conducere importante în PNL, fără să aducă vreodată un aport real pentru liberalism.
„Puterea” vă prezintă astăzi istoria acestui personaj politic care, pe lângă săvârşirea unor infracţiuni de natură penală, pentru care, la un moment dat, a fost condamnat la închisoare cu executare, a ajuns un factor de decizie al politicii autohtone, desi a fost diagnosticat cu „tulburare schizoformă”.
Conform propriei biografii, senatorul Virgil Guran a făcut, vreme de cinci ani (1981-1986), liceul militar din Breaza, de unde a ieşit – conform propriilor spuse – „ofiţer activ”. Însă individul nu a servit nicio clipă patria, deoarece a preferat să facă afaceri „alimentare”, mai precis cu alcool. Acuzat în anul 2000 de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi evaziune fiscală, politicianul liberal a fost chiar arestat preventiv, anchetat, inculpat și trimis în judecată de fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar.
Acesta din urmă dezvăluia în cartea sa de memorii că în perioada 1998-1999, Virgil Guran, în calitate de asociat al firmei Pasadena SRL din Câmpina, a înregistrat în contabilitatea societății documente fictive privind aprovizionarea cu țuică de prune, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de de 5,1 miliarde lei.
„De la înființarea societății, inculpatul Virgil Guran a cumpărat şi apoi a amenajat o fabrică de producere şi preparare a băuturilor alcoolice. Aprovizionarea societății cu ţuică de fructe se realiza de către inculpatul Guran Virgil, de la diferite societăţi comerciale din țară şi, în cazuri izolate, de la persoane fizice. […] De găsirea cantităților de materie primă necesară procesului de producție a Pasadena SRL se ocupa inculpatul Guran Virgil. Acesta îl cunoştea, încă din vremea când era la şcoala militară, pe inculpatul Mărginean Emil, cu care se afla într-o relație de amiciție, înfiinţând împreună Egida SRL Câmpia Turzii. Cu ajutorul acestui inculpat, inculpatul Guran Virgil a reuşit, prin întocmirea unor documente false de achiziție a unor cantități de țuică de prune, să sustragă de la plata obligațiilor fiscale către bugetul statului, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe profit, sume care totalizează peste 3 miliarde de lei, la care se adaugă peste 2 miliarde de lei majorările de întârziere aferente. De asemenea, cu ajutorul inculpatului Virgil Guran, inculpatul Emil Mărginean, asociat şi administrator al Egida SRL şi Neantica SRL, ambele din Câmpia Turzii, a reuşit, prin întocmirea unor documente primare de achiziție și livrare a unor cantităţi de carburant, cu date false, să falsifice datele din bilanțul contabil al acestor societăți”, scria fostul procuror Daniel Morar în cartea sa de memorii.
Trimis în judecată alături de alte patru persoane, Virgil Guran a fost achitat în primă instanță, la Judecătoria Turda, în anul 2003. Însă Parchetul a făcut apel împotriva soluției, iar Tribunalul Cluj a desființat toate achitările din dosar.
Rejudecaţi la Judecătoria Turda, Guran şi complicii au fost condamnaţi în final la pedeapsa cu închisoarea şi la plata în solidar a prejudiciului de 5,1 miliarde lei, pentru infracțiunile care au stat la baza trimiterii în judecată.
Virgil Guran a primit o pedeapsă cu executarea de 2 ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, 4 ani de închisoare pentru fals intelectual şi 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, judecătorii stabilind în final că liberalul trebuie să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani de închisoare cu executare.
Doar că inculpaţii au atacat decizia cu apel la Tribunalul Cluj şi au urmat tergiversări … Salvarea lui Virgil Guran a venit după 22 de amânări, la 17 decembrie 2007, când judecătorii au constatat că … a intervenit prescripția specială a răspunderii penale. Cu toate acestea, liberalul şi complicii săi au fost obligați să achite prejudiciul integral, așa că Guran & comp. au atacat decizia de plată cu recurs. Dar magistrații Curţii de Apel Cluj au respins recursul ca nefondat.
Nu vom comenta deciziile justiţiei, dar altceva este interesant …
Scăparea: „tulburare schizoformă”
În anul 2000, când a fost săltat ca evazionist, Virgil Guran s-a internat la spitalul de boli psihice de la Voila, de unde a ieșit un un certificat medical care atesta că suferă de o boală mintală gravă, care are manifestări psihopatologice majore, precum halucinţiile, delirurile, tulburările formale de gândire, tulburările afective, tulburările de comportament, sau dezorganizarea personalității. Pe foaia de observație clinică de la spitalul de boli psihice de la Voila, unde „pacientul Virgil Guran” figurează că a fost internat în perioada 30 iunie – 7 iulie 2000, scrie alb pe negru că “diagnosticul de trimitere“ a fost de “tulburare schizoformă“ (FOTO).
Dovadă a internării lui Virgil Guran la spitalul de boli psihice de la Voila stă şi o declaraţie de la acea vreme, semnată de tatăl politicianului, prin care înştinţa Poliţia Cluj că din motive medicale, fiul lui nu poate da curs citaţiei, fiind internat într-un spital neuropsihiatric din cauza unor probleme care necesită tratament.
Mai mult, chiar actuali colegi de partid ai lui Virgil Guran, pe atunci foşti pedelişti, publicau în numărul 4 al ziarului „Calea Dreaptă” din luna noiembrie 2012, editat de PDL Câmpina (FOTO), un amplu articol despre problemele penale şi de sănătate ale acestuia, intitulat „Ca să scape de executarea pedepsei, Guran şi-a scos certficat de … „dus”.
Dovedind o ipocrizie maximă, după ce dosarul penal în care iniţial a fost condamnat s-a finalizat, Virgil Guran s-a adresat CEDO, reclamând “abuzurile statului român” asupra sa, el invocând, printre altele, “arestarea abuzivă”.
„Vreau să se ştie că nu am făcut nici măcar o zi de puşcărie. Eram mai mulţi oameni de afaceri care ne strigam nedreptăţile ce ni se făceau şi am fost chemaţi de procurori să dăm explicaţii pentru nişte lucruri închipuite. A fost un abuz al statului împotriva noastră! După întreaga tărăşenie, am acţionat statul român în judecată, iar CEDO mi-a dat câştig de cauză”, declara Virgil Guran în toamna anului 2018.
Numai că adevărul este altul: la plângerea lui Virgil Guran, CEDO a considerat că „că nu există niciun aspect privind încălcarea drepturilor şi libertăţilor (…) Urmează ca această parte a aplicaţiilor (solicitărilor, plângerilor) să fie respinse ca fiind greşit fondate în mod expres…”.
Traseist cu state vechi
Virgil Guran a reuşit o performanţă greu de egalat în traseismul politic. Ales în decembrie 2012 deputat în colegiul Prahova din partea PNL, sub sigla USL, Virgil Guran demisionează din PNL în iulie 2014 şi se alătură PLR-ului înfiinţat şi condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Apoi, în februarie 2015 se înscrie în Partidul România Unită (PRU), fondat de omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Apoi, câteva luni mai târziu, în iulie 2015, Virgil Guran părăsea PRU şi se reînscria în PNL, partid în care a ocupat pe vremea „domniei” lui Ludovic Orban, funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional.
Soţia lui Guran, consilieră de baştan
Trebuie remarcat că Virgil Guran a deţinut şi funcția de consilier de stat pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Ludovic Orban, decizia sa de numire fiind publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 982 din data de 5 decembrie 2019. Doar că la data de la 8 decembrie 2020, premierul interimar Nicolae Ciucă l-a demis pe Guran din funcţia de consilier de stat.
Importrant de subliniat este însă că în perioada în care a fost cinsilier al premierului la Palatul Victoria, liberalul a reuşit şi angajarea soţiei sale, Maria Guran (FOTO), în Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Ion Ștefan, poreclit „Grindă”.
“Soția mea este șefa de cabinet a ministrului. Deci nu este angajata Ministerului Dezvoltării, este angajata ministrului”, replica lui Virgil Guran oferită jurnaliştilor atunci când a fost chestionat cu privire la angajarea, peste noapte, a consoartei sale. Întrebat tot atunci dacă nu cumva salariul soției e plătit din bani publici, liderul PNL răspundea pe un ton iritat: “Ba da, și care e problema?! Fiecare își poate lua pe cine vrea șef de cabinet. Nu este pe un post al ministerului”.
Doar că, în calitate de consilieră a lui „Grindă”, soţia liderului liberal a mai încasat bani și de la Compania Națională de Investiții (CNI) SA, aflată în subordinea aceluiași Minister al Dezvoltării, în calitate de membru al Consiliului de Administrație, dar şi de la Administrația Fondului pentru Mediu, unde fusese numită în Consiliul de Administraţie. Mai nou, conform ultimei declaraţii de avere din 13 iulie 2023, doamna Guran a devenit consilier la cabinetul Secretarului de Stat de la Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu – un personaj cu dosar penal la DNA, numit în funcţie pe „ochi frumoşi” de ex-premierul Florin Cîţu.
Şi mai trebuie precizat cea important, privind „loialitatea” lui Virgil Guran. Dar nu faţă de ţară, ci faţă de camarazi! Atunci când în PNL a existat competiţia dintre Ludovic Orban şi Florin Cîţu, Virgil Guran l-a sprijinit pe fostul premier la președinția partidului, dar apoi, când primul a pierdut preşedinţia PNL, l-a abandonat şi a rămas în partidul liberal.
Băutură și lăutari, în loc de ajutor pentru primari
În ziua în care a fost ales vicepreședinte al PNL, Virgil Guran dezvăluia în fața Congresului PNL că şi-a păstrat locul din Parlament minţind primarii liberali care îi cereau sprijinul ca parlamentar pentru dezvoltarea comunităţilor locale.
”Și vă spun ceva, din experiența de președinte al organizației de la Dâmbovița. În ultimul timp am cam avut probleme și le-am rezolvat cam în felul următor. Când trebuia să vorbim despre proiecte îi adunam pe primari, pregăteam niște lăutari așa cum trebuie, băutură. Când începeau să mă întrebe mai hotărât, ”Domnle, cum stăm cu proiectele? Când vin?”, făceam semn, dădeam drumul la lăutari, la băutură și îi linișteam, uitau de treaba asta”, declara nonşalant „liberalul”.
Guran, alias Trahanache dâmboviţeanu’: prezident peste „comitete și comiții”
Virgil Guran nu este doar vicepreşedinte PNL. Conform ultimei declarații de interese depusă odată cu cea de avere depusă la Parlament în iunie 2023, liberalul este președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Câmpina, președinte al Confederației Naționale Vital Prahova, președinte al Asociației Club Sportiv Municipal Câmpina, președinte al Club Sportiv Municipal Câmpina și președinte al organizației județene Dâmbovița a PNL.
De asemenea, Virgil Guran este vicepreședintele Biroului Permanent al Senatului, membru în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială și în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții.
Ce este „tulburarea schizoformă„
Conform dicţionarelor medicale de specialitate, schizofrenia este una din cele mai severe afecțiuni psihiatrice, cu repercusiuni grave atât pentru bolnav, cât și pentru aparținători, pentru că nu se poate prevedea niciodată evoluția bolii, în pofida tratamentelor. Tulburarea se manifestă prin halucinații auditive, deliruri paranoide sau bizare sau prin vorbire și gândire dezorganizate și este însoțită de disfuncție socială sau ocupațională semnificativă. Trebuie remarcat faptul că declanșarea schizofreniei este adesea, treptată, de-a lungul unui număr de luni sau ani, însă declanșarea tulburării schizofreniforme poate fi relativ rapidă.
Fără a ne pronunţa în privinţa manifestării bolii de care a fost diagnosticat Virgil Guran, trebuie să amintim că, în majoritatea discursurilor sale, acesta a dovedit, de-a lungul anilor, că vorbeşte mereu despre … nimic.