Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României. Platforma se poate închide chiar joi, 28 noiembrie
Pavel Popescu, secretar de stat și vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a anunțat că va iniția proceduri oficiale pentru suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României. Decizia vine pe fondul suspiciunilor legate de manipularea procesului electoral în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
De ce se cere suspendarea TikTok
Pavel Popescu a explicat, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, că solicitarea suspendării platformei TikTok este fundamentată pe dovezi care indică implicarea acesteia în influențarea procesului electoral. Potrivit oficialului, cererea va fi înaintată începând cu 28 noiembrie 2024 și se va menține până la finalizarea anchetei derulate de instituțiile abilitate ale statului.
El a subliniat că măsura este justificată doar dacă investigațiile confirmă manipulările semnalate. Popescu a declarat, de asemenea, că există suspiciuni privind modificarea algoritmului platformei TikTok, ceea ce ar fi influențat desfășurarea corectă a primului tur al alegerilor prezidențiale.
“Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale).
Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens. Cer această suspendare, evident, doar în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de catre platformă.
Există discuții între toate instituțiile statului cu privire la modificarea algoritmului de către această platformă în primul tur al alegerilor. TikTok nu a respectat regulamentul pentru desfășurarea procesului electoral”, a scris oficialul pe Facebook.
ANCOM, instituția responsabilă cu reglementarea pieței telecomunicațiilor, a notificat în repetate rânduri platforma TikTok în legătură cu distribuirea de conținut ilegal în context electoral. Totuși, până în prezent, TikTok nu a luat măsuri concrete pentru a remedia aceste situații.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a susținut poziția ANCOM, reamintind că încă din 2023 a recomandat instituțiilor publice să interzică utilizarea aplicației TikTok. Motivele invocate includ riscuri de securitate cibernetică, manipularea datelor utilizatorilor și potențiala influențare a proceselor democratice.