Victimele mafiei siciliene se tem de întoarcerea capilor eliberați: Cosa Nostra nu renunță la vechile legături
Familia victimelor mafiilor siciliene își exprimă temerile în fața unei realități îngrijorătoare: mai mult de 20 de capi ai mafiei, eliberați în ultimele trei luni, ar putea reveni în cartierele pe care le-au controlat în trecut, redobândindu-și astfel puterea în fața unei societăți care încă se luptă cu urmele lăsate de Cosa Nostra, scrie The Guardian.
Majoritatea acestor lideri mafioți, unii dintre ei având funcții de conducere în marile familii mafiote ale capitalei Siciliei, Palermo, nu au disociat niciodată de organizația criminală și au refuzat constant să colaboreze cu autoritățile judiciare. Eliberările lor s-au realizat fie pe baza comportamentului bun, fie datorită unor concedii de detenție.
Salvatore Borsellino, fratele judecătorului Paolo Borsellino, un simbol al luptei împotriva mafiei și ucis de Cosa Nostra în 1992, a declarat: „Eliberarea din închisoare a mafioților care au refuzat întotdeauna să colaboreze cu justiția este întotdeauna extrem de periculoasă. Este o lovitură fatală în lupta împotriva mafiei.” De asemenea, Nino Morana Agostino, nepotul ofițerului de poliție Nino Agostino, ucis în plină zi în 1989 împreună cu soția sa, Ida, care era însărcinată în cinci luni, a spus pentru „La Repubblica”: „Nu ne putem permite să scădem vigilența în lupta împotriva mafiei sau să o subestimăm. Mafioții care au fost condamnați la închisoare pe viață și care acum se întorc în libertate cu liberă condiționare încă dețin secrete grele despre crimele nerezolvate ale mafiei pe care au refuzat să le mărturisească. De aceea, eliberarea lor trimite un semnal prost.”
Printre cei eliberați recent se află Raffaele Galatolo, un cap al mafiei din cartierul Acquasanta din Palermo, care, după ce instanța l-a declarat „detinut model” datorită comportamentului său, a fost eliberat sub anumite condiții. Galatolo și fratele său, Vincenzo, care au fost condamnați pentru crimă, au fost lideri ai așa-numitei „camere a morții”, o încăpere unde victimele erau strangulate la ordinele capului Cosa Nostra, Salvatore „Totò” Riina. După moartea fratelui său, Raffaele a rămas singurul moștenitor al familiei mafioțe din Acquasanta.
Mai devreme, Giuseppe Corona, un alt cap mafiot, a fost eliberat după ce a stat în detenție preventivă din 2018, așteptând un proces care a fost amânat de mai multe ori. În octombrie, Curtea de Apel din Palermo a eliberat nouă capi ai mafiei din Trapani, aceștia fiind legătura cu fostul cap al mafiei siciliene, Matteo Messina Denaro, arestat în ianuarie 2023 și decedat în septembrie 2023.
Procurorul șef din Palermo, Maurizio de Lucia, a lansat recent un apel pentru menținerea concentrării asupra luptei împotriva mafiei, temându-se că, după o perioadă de declin, Cosa Nostra ar putea încerca să re-organizeze „Cupola”, organismul său de conducere. „Aceasta este o furtună perfectă”, a spus Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea din Oxford și autor al cărții Mafia Life. „Modificările recente ale legislației italiene permit capilor care nu și-au recunoscut niciodată faptele și care nu au depus mărturii împotriva mafiei să beneficieze de legislația privind ‘comportamentul bun’. Autoritățile penitenciare nu consultă procurorii pentru a evalua cât de periculoasă poate fi întoarcerea lor și acordă pur și simplu acest beneficiu. Întoarcerea lor în masă va face mai ușor pentru Cosa Nostra să se reorganizeze. De asemenea, prezența lor trimite un mesaj de impunitate relativă comunității.”
Frica procurorilor și a familiilor victimelor se datorează în principal faptului că mulți dintre acești capi mafioți au refuzat să colaboreze cu autoritățile, semnând astfel un angajament de a rămâne în mafia siciliană. „Acești mafioți vor ieși din închisoare pentru a-și revendica puterea în cadrul clanului”, a spus Borsellino. „Mai mult decât atât, vor câștiga și mai mult prestigiu în fața altor membri ai mafiei și a celor care susțin Cosa Nostra, deoarece vor putea să se laude că au stat în închisoare fără a vorbi vreodată sau a denunța alți membri ai clanului.”
Varese a adăugat: „Intrarea în mafia siciliană este pentru toată viața, iar acest lucru se întâmplă printr-un ritual. În cadrul ritualului, imaginea arsă a unui sfânt este pusă în mâinile novicei, iar membrii mafiei prezenti declară: ‘Vei arde ca această imagine dacă trădezi sau încerci să părăsești această organizație.’ Poți pleca doar prin moarte sau prin expulzare, în cazul în care devii martor al statului (moartea este, într-adevăr, pedeapsa pentru cei care devin martori ai statului). Așadar, se deduce că cei care se întorc în cartierele din Palermo și Trapani vor relua activitățile lor mafiote.”