Victor Ponta, atac dur la Crin Antonescu: „A stat şomer 10 ani, eu m-am luptat cu sistemul lui Iohannis”

Publicat: 04 feb. 2025, 07:04, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Victor Ponta, atac dur la Crin Antonescu: „A stat şomer 10 ani, eu m-am luptat cu sistemul lui Iohannis”

Victor Ponta pare să își pregătească terenul pentru o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale, iar atacurile sale recente la adresa lui Crin Antonescu, desemnat candidatul coaliției, indică o luptă politică tensionată. Într-o declarație făcută luni la Palatul Parlamentului, deputatul PSD s-a prezentat drept un politician al viitorului, subliniind că a rămas în țară și s-a luptat cu „sistemul lui Klaus Iohannis”, în timp ce Crin Antonescu, în opinia sa, ar fi renunțat la viața politică și s-ar fi autoexilat timp de un deceniu.

Ponta a fost întrebat dacă nu se află și el în aceeași categorie a „oamenilor trecutului”, având în vedere că și el și Antonescu au fost parteneri în Uniunea Social Liberală (USL). Acesta a respins categoric această asociere, afirmând că, spre deosebire de fostul lider PNL, el a continuat să fie activ politic și să lupte împotriva regimului actual.

„Victor Ponta a stat 10 ani aici şi s-a luptat cu sistemul lui Iohannis, chiar dacă uneori a fost foarte rău, m-au dat afară din partid. Sunt un om al viitorului. (…) USL a fost cel mai votat şi cel mai modernizator proiect politic, pe care Klaus Iohannis l-a distrus cu complicitatea lui Crin Antonescu. Crin Antonescu a fugit din ţară, a stat şomer 10 ani, eu m-am luptat cu sistemul lui Iohannis, după cum vedeţi sunt foarte bine, viu şi o să schimb acest sistem” a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

Ponta spune că Electoratul PSD nu îl va vota pe Crin Antonescu

În opinia lui Ponta, Crin Antonescu nu ar avea nicio șansă să obțină susținerea electoratului PSD. Deputatul social-democrat consideră că el a mai fost votat în trecut și că va continua să fie susținut de oameni, în timp ce Antonescu nu ar beneficia de aceeași încredere.

Fostul premier a sugerat că există mulți colegi din PSD care îi împărtășesc punctul de vedere, dar care nu au curajul sau poziția necesară pentru a se exprima deschis. Acesta a accentuat că România trece printr-o criză politică și socială fără precedent, iar desemnarea lui Crin Antonescu drept candidat al coaliției ar fi o greșeală gravă.

„Pe Victor Ponta l-au mai votat şi îl vor mai vota. Eu îmi susţin poziţiile şi ştiu că am dreptate şi foarte mulţi dintre colegii mei din PSD sunt de acord cu mine, dar nu au puterea şi nu au poziţia de a spune. Cred că România este într-o criză politică şi socială fără precedent.

De exemplu, cred că prezenţa domnului Iohannis acum la discuţii cu liderii europeni este un grav atentat la interesul suveran al României. Să fii reprezentat la discuţii atât de importante de o persoană care nu mai are nici mandatul de preşedinte şi nu mai are nici autoritatea politică şi morală este un atentat la interesul suveran al României.

De asta spun că să propui continuarea regimului Iohannis, cum s-a întâmplat zilele astea de către coaliţie, e o greşeală gravă şi românii nu vor accepta acest lucru”, a afirmat Ponta.

Critici dure la adresa lui Klaus Iohannis și a prezenței sale la discuțiile europene

Ponta nu a ezitat să își exprime nemulțumirea față de prezența președintelui Klaus Iohannis la discuțiile recente cu liderii europeni. El a catalogat acest fapt drept „un grav atentat la interesul suveran al României”, argumentând că Iohannis nu mai are nici autoritate politică, nici legitimitatea morală necesară pentru a reprezenta țara la un asemenea nivel.

Fostul premier a criticat și intenția coaliției de guvernare de a continua „regimul Iohannis”, afirmând că acest lucru este o greșeală pe care românii nu o vor accepta. În opinia sa, actualul președinte și-a pierdut credibilitatea, iar perpetuarea liniei sale politice ar fi în detrimentul României.

În ceea ce privește proiectul de buget pe anul 2025, Victor Ponta s-a arătat nemulțumit de faptul că acesta a fost adus în Parlament în același timp cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI). Fostul premier și-a amintit de perioada în care România reușise să scape de influența FMI și a subliniat că ar fi preferat ca discuțiile despre buget să aibă loc cu antreprenorii români, nu cu oficialii instituțiilor financiare internaționale.

„Nu îmi place că a venit bugetul o dată cu FMI. Eu am prins vremurile când am reuşit să scăpăm de FMI. Văd că s-au întors. Mi-aş fi dorit ca bugetul să fie discutat cu oamenii de afaceri români. Când îl discuţi cu FMI, nu sunt lucruri bune”, a conchis Ponta.