Victor Ponta nu crede în Crin Antonescu: Nu are șanse să intre în turul doi, darămite să câștige
Fostul premier al României, Victor Ponta, a analizat contextul politic actual și perspectivele pentru alegerile prezidențiale din 2025, afirmând că nu există, deocamdată, un candidat care să poată câștiga în fața suveranistului Călin Georgescu. Într-un interviu oferit pentru emisiunea moderată de Denise Rifai la Gândul, Ponta a discutat despre potențialii candidați, strategii politice și necesitatea unei figuri autentice, capabile să adune susținerea necesară din partea electoratului.
Victor ponta vee în Călin Georgescu un adversar fără rival serios
Victor Ponta a subliniat că, în prezent, Călin Georgescu se bucură de o poziție avantajoasă, datorită lipsei unor contracandidați puternici. Fostul premier consideră că partidele din coaliția de guvernare trebuie să identifice un candidat capabil să atragă mai multe voturi decât Georgescu, deoarece orice altă variantă slabă ar putea să aducă rușine coaliției. El a avertizat că propunerea unui candidat care să nu ajungă în turul al doilea ar fi o greșeală strategică de proporții.
Ponta a punctat că „nu este necesar un candidat comun al coaliției”, dar dacă fiecare partid din coaliție propune un candidat, acesta trebuie să fie unul capabil să obțină mai multe voturi decât Georgescu, pentru a demonstra viabilitatea alianței de guvernare.
„Are un premier și este o alegere bună ce au ales ei în coaliție. De asemenea, sunt de părere că șeful partidului este și prim-ministru. Modelul Dragnea, Iohannis, care era de fapt șef la PNL, este un model falimentar“, a spus Victor Ponta la emisiunea moderată de Denise Rifai la Gîndul.
Crin Antonescu, o figură politică fără șanse
Referindu-se la posibilitatea ca fostul lider liberal Crin Antonescu să revină în prim-planul politic ca potențial candidat, Ponta a fost categoric. El a explicat că românii nu mai sunt interesați de politicieni cu un trecut îndelungat în Parlament, percepuți drept parte a unui sistem considerat falimentar. „Românii vor fețe noi, oameni care au demonstrat în alte domenii, nu politicieni care au fost în Parlament și apoi s-au retras cu pensii speciale,” a precizat Ponta.
El a reamintit momentul din trecut când Crin Antonescu a fost desemnat candidat comun al USL, dar a renunțat din cauza unui conflict intern legat de poziționarea lui Klaus Iohannis. Ponta a povestit că Antonescu „s-a supărat” pentru că Iohannis nu a fost numit ministru de Interne, ceea ce a dus la destrămarea Uniunii Social Liberale (USL). „A greșit, a plecat, iar istoria s-a confirmat ulterior,” a concluzionat Ponta.
„Nu trebuie neapărat un candidat comun. Da, să meargă dacă au un candidat care să ia mai multe voturi decât Călin Georgescu. Să vii cu un candidat care nu intră în turul 2 e rău pentru coaliția de guvernare, te faci de râs.
(n.r. Crin Antonescu) nu are nicio șansă să intre în turul 2, darămite să câștige. Românii au votat într-un fel și au zis așa: nu mai vrem politicieni de 5 ani în politică, vrem fețe noi. În al doilea rând, nu mai vrem politicieni care să spună că au muncit ca parlamentari: „M-a pus partidul.” Și când nu ai fost parlamentar, ce ai fost? Șomer. Și dacă nu te chema acum partidul, ce făceai, tot șomer? Pensionar, pardon. Pensie din ce? Din Parlament. Nu mai vor această chestiune!
Eu cred că cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla a fost să fac pauză în Parlament și să lucrez în privat. Am văzut ce înseamnă să plătești taxe, salarii, facturi, să vină controale. Deci, dacă oamenii au votat anti-sistem, vor vota și mai mult în viitor împotriva unui sistem care a dat faliment“, a punctat Victor Ponta.
Electoratul cere schimbare și lideri anti-sistem
Victor Ponta a evidențiat că electoratul român și-a pierdut încrederea în politicienii tradiționali și în structurile politice vechi. El consideră că alegerile prezidențiale viitoare vor fi marcate de o cerere puternică pentru figuri noi, care să fi demonstrat competență în mediul privat sau în alte domenii.
Ponta a afirmat că experiența sa de a lucra în sectorul privat l-a ajutat să înțeleagă mai bine problemele oamenilor obișnuiți. „Am văzut ce înseamnă să plătești taxe, salarii, facturi și să faci față controalelor. Oamenii vor lideri care au trăit aceste realități, nu politicieni care depind exclusiv de funcțiile oferite de partide,” a spus fostul premier.
În ceea ce privește viitorii candidați prezidențiali, Ponta a fost tranșant. El a sugerat că actuala coaliție de guvernare trebuie să-și intensifice eforturile pentru a găsi o persoană potrivită, care să reflecte aspirațiile electoratului și să ofere o alternativă credibilă la opțiunile extremiste sau populiste.
„Crin Antonescu a mai fost o dată candidat comun și a plecat. S-a supărat că nu l-am pus pe Klaus Iohannis nu știu ce ministru. Și i-am spus atunci: „Crin, ăsta e poker, eu nu joc poker.” Este istorie asta, se verifică pe Google. S-a supărat că am refuzat să îl pun pe Klaus Iohannis ministru de Interne, parcă.
A zis: „Dom’le, atunci rup USL-ul.” Crin, cred că greșești. A greșit, s-a dus apoi în partid și a zis că el ia 20%. Nu a luat. A candidat împotriva lui Iohannis în PNL, a pierdut. Ok, e dreptul lui, și eu și alții am luat decizii greșite.
Dintre candidații anunțai deja, în presă, că oficial nu e niciunul, eu nu văd pe niciunul (n.r. președinte). Să mai caute, să caute coaliția“, a mai spus Victor Ponta.