Victoria lui Trump: Avantaj pentru Viktor Orbán, lovitură pentru economia ungară
Victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA din 2024 ar putea produce o lovitură semnificativă economiei Ungariei, având în vedere politica economică a noului președinte american.
Deși politică externă a lui Trump poate aduce beneficii liderului ungar Viktor Orbán, economia ungară riscă să fie afectată grav, forintul fiind deja sub presiune.
Forintul s-a depreciat semnificativ după victoria lui Trump
După victoria lui Trump, moneda Ungariei, forintul, a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la cele mai scăzute valori din 2022. Această depreciere se aliniază cu o reducere recentă a ratei dobânzii de către banca centrală a Ungariei, care a avut un impact negativ asupra stabilității monedei.
Strategii financiari și manageri de fonduri avertizează că această scădere ar putea fi doar începutul unei căderi mai accentuate, în cazul în care Trump va implementa măsurile protecționiste promise, cum ar fi majorarea tarifelor pentru China și Europa.
„Victoria lui Trump adaugă noi riscuri pentru Ungaria”, declara pentru Reuters, Roger Mark, analist la fondul de investiții Ninety One, adăugând totuși că evoluția forintului după alegerile din SUA a fost „mult mai bună decât se aștepta”, în ciuda scăderilor inițiale.
„Fiind o economie foarte deschisă, puternic legată de sectorul auto european , forintul ar putea fi din nou sub presiune”, a adăugat Mark. „Acest lucru ar putea împiedica reducerea ratelor dobânzilor și chiar ar putea duce la posibile creșteri ale acestora în lunile următoare”.
Europa Centrală are legături comerciale strânse cu Germania și sectorul său auto, regiunea trimițând între 20% și 30% din exporturile sale către cea mai mare economie a Europei, despre care Nomura spune că va fi probabil mai afectată de noile taxe vamale ce vor fi impuse de SUA decât alți membri ai zonei euro.
Guvernul Orbán pune presiune pe Banca Centrală
Deși Ungaria are în continuare una dintre cele mai mari rate de dobândă din Uniunea Europeană (6,5%), mulți analiști consideră că banca centrală a exagerat cu reducerile recente.
Guvernul lui Orbán, confruntat cu o economie fragilă, a presat banca centrală să reducă semnificativ ratele dobânzilor pentru a stimula creșterea economică înainte de alegerile din 2026. Această politică riscă să afecteze stabilitatea forintului și să ducă la o creștere a inflației, care anul trecut a depășit 25%, cel mai ridicat nivel din UE.
În contextul acestor presiuni economice și politice, viitorul lider al Băncii Centrale a Ungariei va trebui să găsească un echilibru între menținerea independenței băncii și răspunsul la presiunile politice pentru stimularea creșterii economice.
„Forintul rămâne însă cea mai vulnerabilă monedă din Europa Centrală și de Est la riscurile asociate comerțului global, pe fondul concentrării economiei ungare asupra producției de automobile și expunerii mari la investițiile chineze”.
Relațiile Ungariei cu SUA și Europa
Pe plan extern, Orbán a subliniat că victoria lui Trump pune în discuție capacitatea Uniunii Europene de a continua sprijinul militar și financiar pentru Ucraina. După o conversație telefonică cu noul președinte american, Orbán a anunțat „planuri mari de viitor”.