Viitoarea premieră a Teatrului Național din București, un one woman show de excepție
”Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național ”I. L Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.
Aceeași tânără regizoare – Zsuzsánna Kovács, care a montat de curând piesa ”Incognito” a lui Nick Payne la Național, în cadrul Programului Uși deschise pentru toți, a fost invitată să realizeze, de această dată sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava din cadrul TNB, un spectacol cu piesa premiată de UNITER. Florin Fieroiu semnează coregrafia, compoziția muzicală îi aparține lui Călin Țopa, iar scenografia este realizată de Gabi Albu.
Florentina Țilea o interpretează pe Greta, tânăra care își coregrafiază viitorul prin opțiuni, baletând cu grație între exemplul concret al prietenei ei, angajată la o multinațională și îndemnul vocilor interioare, care o trimit spre o zonă mai puțin materialistă.
Greta ne invită să participăm la spectacolul ei
„Prinsă între ceea ce își dorește și ceea ce societatea consideră a fi indispensabil, Greta își construiește, minuțios, un plan de evadare psihologic, care se schimbă în fiecare moment. Un roller coaster al minții umane, o introspecție a sufletului în căutările adevărului, o piesă despre cine suntem… atunci când nu ne raportăm la ceea ce se așteaptă ceilalți să fim” spune autoarea, Ana Sorina Corneanu.
„Va porni ea în direcția în care se îndreaptă majoritatea oamenilor sau va reuși să formuleze, până spre finalul spectacolului, ceea ce la început doar simte – faptul că ea a pornit într-o altă direcție?” – este una dintre întrebările piesei, la care a meditat regizoarea spectacolului, Zsuzsánna Kovács. Cea mai mare curiozitate a omului, declară ea în continuare, este cum va arăta viața lui, care-i va fi povestea… „Greta ne invită să participăm la spectacolul ei, al cărei dramaturg, regizor și actor al fiecărui rol este ea însăși. Acest spectacol ar trebui să o ajute să decidă în ce direcție să-și mâne povestea”.
În contextul în care, în plină explozie a comunicării și a interacțiunii sociale a survenit o pandemie care ne-a aruncat pe toți în izolare și ne-a închis în țarcuri mai largi sau mai strâmte, generând o uriașă masă de oameni frustrați, cărora le-au fost luate sau, cel puțin amânate, planurile de viitor, aspirațiile, visele – personajul Gretei ne apare ca fiind unul emblematic.
Zsuzsánna Kovács este din Sfântu Gheorghe. A studiat regia la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”Ion Luca Caragiale”din București, unde a absolvit și un program de masterat în Arta regizorului de teatru. În 2012 a regizat “Central Park West” de Woody Allen, la Godot, “Nefericiții” de Füst Milán, UNATC ”I. L. Caragiale”, găzduit de Teatrul Odeon, în stagiunea 2011. În 2015 regizează “Ibusár” de Parti Nagy Lajos, la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Colaborează cu Unteatru, unde montează spectacole precum “Liliom” de Molnár Ferenc, în 2016, “Nora” de Henrik Ibsen, în 2017, apoi “Alcesta – sau cine moare în locul tău” după Euripide, în 2019. În 2020, Zsuzsánna Kovács își face debutul și în Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București cu spectacolul “Incognito” de Nick Payne.
Ana Sorina Corneanu este absolventă a Facultăţii de Teatru, secţia actorie (Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Universitatea Spiru Haret – Facultatea de Arte, Bucureşti) şi a Şcolii de Televiziune Tudor Vornicu – secţia editorial. Cărți publicate : Jurnalul lui Pufos Lipicios, Poveste de iarnă, Fii independentă: spune-i „PA” în loc de „DA”! Ghid de dezvoltare emoţională. Culegere de jocuri pentru educarea copilului prin exerciţii de artă teatrală, Ghid practic de înţelegere a emoţiilor prin Art terapie, Jurnal (2019) și ”Hai, să vorbim despre viață”, editura UNITEXT.