Viitor incert pentru proiectul centralei nucleare de la Doicești! Ministerul Energiei s-a abținut
Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectica care urma să decidă continuarea proiectului centralei nucleare de la Doicești.
Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) companiei Nuclearelectrica a amânat o serie de decizii cruciale legate de proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești. Motivul principal: abținerea de la vot a Ministerului Energiei, acționarul majoritar cu peste 82% din capital.
Printre aspectele amânate se numără:
- Continuarea proiectului: AGA nu a putut lua o decizie definitivă cu privire la continuarea proiectului bazat pe studiul de prefezabilitate.
- Semnarea contractelor esențiale: Au fost amânate semnarea licenței tehnologice cu NuScale, asocierea cu sud-coreenii de la DS Private Equity, contractul FEED 2 pentru proiect și majorarea plafonului de împrumut acordat de SNN companiei de proiect.
- Finanțarea: Viitorul finanțării proiectului rămâne incert, având în vedere abținerea Ministerului Energiei la majorarea plafonului de împrumut.
Deși Ministerul Energiei a solicitat inițial includerea pe ordinea de zi a AGA a aprobării semnării contractelor, abținerea sa ridică semne de întrebare cu privire la viitorul proiectului.
Totuși, RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul înființat de Nuclearelectrica și Nova Power&Gas pentru dezvoltarea proiectului, se pregătește deja pentru negocierea viitorului contract de construire a centralei. O decizie preliminară, nu finală, de investiție ar urma să fie luată anul viitor.
Consecințele abținerii Ministerului Energiei:
- Întârzieri semnificative: Aprobarea amânată a contractelor esențiale va duce probabil la întârzieri semnificative în implementarea proiectului.
- Incertitudine: Lipsa unei decizii clare din partea Ministerului Energiei creează incertitudine cu privire la viabilitatea proiectului pe termen lung.
- Impact financiar: Întârzierile și incertitudinea ar putea avea un impact financiar negativ asupra Nuclearelectrica și a RoPower Nuclear SA.
Următorii pași:
- Explicații din partea Ministerului Energiei: Este important ca Ministerul Energiei să ofere o explicație clară pentru abținerea sa de la vot și să își exprime clar poziția cu privire la viitorul proiectului de la Doicești.
- Evaluare atentă: Nuclearelectrica și RoPower Nuclear SA ar trebui să reevalueze cu atenție proiectul ținând cont de incertitudinea creată de abținerea Ministerului Energiei.
„Viitorul centralei nucleare de la Doicești rămâne incert după abținerea Ministerului Energiei. Până la redactarea acestui material, oficialii ministerului nu au comunicat nimic.
Reacția târzie a Ministerului
”Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.
Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare.
În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.
România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei venit seara de miercuri.
Despre proiectul SMR din România
Anunțat la COP26, în noiembrie 2021, Proiectul SMR al României se dezvoltă într-un ritm consolidat. După o serie de etape, pe care le puteți afla aici, proiectul se află în prezent în faza de studiu FEED (Front-End Engineering and Design).
În mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2,1 milioane de dolari, oferit de USTDA, care a identificat potențialele amplasamente pentru dezvoltarea de centrale SMR, a fost selectat ca amplasament candidat, fosta centrală pe cărbune de la Doicesti, în conformitate cu toate standardele internaționale și naționale. În urma acestui proces preliminar de selecție, compania de proiect SMR RoPower a fost înființată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra) în septembrie 2022.
În prezent, RoPower și NuScale realizează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat, fosta centrală electrică Doicești, estimarea calendarului și a costurilor. În cadrul studiului FEED sunt aplicate și recomandările AIEA în urma misiunii IAEA Site and External Events Design (SEED), desfășurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.