Viitorul an școlar vine cu „absențe nemotivabile”
Statutul Elevului s-a actualizat și vine cu un nou concept care ridică semne de întrebare elevilor. Este vorba despre „absențele nemotivabile”.
Până la actualizarea din 2023, nu erau prevăzute nicăieri condiții care împiedicau elevii să își motiveze absențele.
Mai multe articole au fost revizuite, astfel că art. 7 din Statutul Elevului prevede faptul că la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul total de ore la o disciplină, va fi scăzut câte un punct la purtare. În cazul elevilor de școală primară, va fi scăzut calificativul de la Foarte bine, la Bine, Suficient și Insuficient.
În ceea ce privește absențele nemotivabile, elevii pot fi trecuți ca fiind absenți doar dacă nu se află la oră. Profesorii nu pot decide ei că o absență e nemotivabilă. În acest sens, profesorii nu pot folosii absențele nemotivabile ca o formă de constrângere a elevilor.
Prevederile cu privire la „absențele nemotivabile”:
Art. 21. (1) Preavizul de exmatriculare se intocmeste de catre profesorul diriginte, pentru elevii care absenteaza nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singura disciplina/modul, cumulate pe un an scolar, se semneaza de catre acesta si de director. Acesta se inmaneaza elevului si, sub semnatura, parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal.
(2) Sanctiunea se consemneaza in registrul de evidenta a elevilor si in catalogul clasei si se mentioneaza in raportul consiliului clasei la sfarsit de semestru sau de an scolar.
(3) Sanctiunea, insotita de scaderea notei la purtare, se valideaza in consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.
(…)
Art. 23. – (1) Exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi unitate de invatamant si in acelasi an de studiu se aplica elevilor din invatamantul postliceal pentru abateri grave, prevazute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant sau apreciate, ca atare, de catre consiliul profesoral al unitatii de invatamant.
(2) Sanctiunea se aplica si pentru un numar de cel putin 40 de absente nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel putin 30% din totalul orelor la o singura disciplina de studiu/modul, cumulate pe un an scolar.
(3) Daca abaterea consta in absente nemotivate, sanctiunea exmatricularii se poate aplica numai daca, anterior, a fost aplicata sanctiunea preavizului de exmatriculare.
(4) Sanctiunea se consemneaza in registrul de procese-verbale al consiliului profesoral, in catalogul clasei, in registrul de evidenta a elevilor si in registrul matricol.
(5) Sanctiunea se comunica de catre directorul unitatii de invatamant, in scris, elevului si, sub semnatura, parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal.
(6) Sanctiunea, insotita de scaderea notei la purtare, se valideaza in consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.