Viitorul fără parlamentari? O țară va folosi Inteligența Artificială (AI) să creeze legi

Publicat: 22 apr. 2025, 07:12, de Rona David, în ACTUALITATE , ? cititori
Viitorul fără parlamentari? O țară va folosi Inteligența Artificială (AI) să creeze legi

Emiratele Arabe Unite vor să folosească Inteligenţa Artificială (AI) pentru a ajuta la crearea noilor legi şi la revizuirea celor existente, scrie FT, citat de ZF. Analiștii spun că planul, descris  ca „reglementare bazată pe AI”, este mai ambițios decât orice alt proiect similar al altor state.

Există deja unele guverne încearcă să folosească Inteligenţa Artificială pentru a deveni mai eficiente. De exemplu, rezumând proiectele de lege sau îmbunătăţind serviciile publice. Totuși, acestea nu au ajuns în punctul în care să propună efectiv modificări ale legislației existente prin analiza datelor guvernamentale şi legale.

Acest nou sistem, susţinut de inteligenţa artificială, va schimba modul în care creăm legi, făcând procesul mai rapid şi mai precis”, a spus Sheikh Mohammad bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului şi vicepreşedintele EAU, citat de mass-media de stat.

AI va accelera procesul legislativ cu până la 70%

Abu Dhabi a investit masiv în AI şi anul trecut a creat un vehicul de investiţii dedicat, MGX, care a susţinut, printre altele, un fond de infrastructură tehnologică de 30 de miliarde de dolari al BlackRock.

Emiratele Arabe Unite vor să folosească noua tehnologie pentru a urmări cum legile afectează populaţia şi economia, creând o bază de date masivă ce va include legi federale şi locale, dar şi date din sectorul public, cum ar fi hotărârile judecătoreşti şi serviciile guvernamentale.

AI ar putea interpreta legile diferit faţă de oamenii care le aplică

Inteligența Artificială va „sugera actualizări periodice ale legislaţiei noastre”, a spus Sheikh Mohammad, conform surselor oficiale. Guvernul estimează că inteligenţa artificială va accelera procesul legislativ cu până la 70%, conform declaraţiilor făcute în cadrul şedinţei de cabinet.

Totuşi, cercetătorii avertizează că acest proiect ar putea întâmpina multe provocări şi riscuri. De exemplu, inteligenţa artificială ar putea deveni greu de înţeles pentru utilizatori, ar putea prezenta erori din cauza datelor cu care este „educată” şi ar putea interpreta legile diferit faţă de oamenii care le aplică.