Vin noi investitori şi va creşte cererea pentru active româneşti? O nouă companie românească, inclusă din septembrie în indicii bursieri internaţionali

Publicat: 26 aug. 2024, 12:02, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Vin noi investitori şi va creşte cererea pentru active româneşti? O nouă companie românească, inclusă din septembrie  în indicii bursieri internaţionali

O nouă companie românească a fost inclusă în indicii bursieri internaţionali. Transport Trade Services (TTS) se alătură din septembrie companiilor care fac parte din indicii FTSE Russell pentru Pieţe Emergente, a anunţat Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Furnizorul global de indici FTSE Russell a făcut public anunţul cu rezultatele revizuirii semestriale care vor intra în vigoare începând cu data de 23 septembrie 2024.

Acţiunile transportatorului de mărfuri Transport Trade Services (simbol bursier TTS), companie listată la bursă din iulie 2021, cu o capitalizare care astăzi ajunge la 1,45 miliarde de lei şi compania cu cel mai mare randament pentru investitori al unei companii din indicele BET-XT anul trecut, vor fi incluse în indicii FTSE Global All Cap.

Astfel, România va fi prezentă în indicii FTSE Global All Cap cu 9 companii.

Care sunt avantajele unei prezenţe mai extinse în indicii internaţionali?

Evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută pe plan internaţional de furnizorul global de indici FTSE Russell şi, începând cu anul 2020, România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă, ceea ce a deschis pentru piaţa locală de capital calea către un univers investiţional mult mai larg.

Odata cu creşterea numărului de investitori este mai mare şi cererea pentru activele romanesti, care se va traduce şi printr-o evaluare mai bună a companiilor listate şi, deci, printr-o creştere a capitalizării pieţei locale.

Sectoarele de activitate cu care suntem prezenţi în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente se diversifică şi mai mult odată cu includerea acţiunilor transportatorului de mărfuri, TTS în aceşti indici. Această diversificare, oferită de companiile româneşti prezente în aceşti indici globali, va susţine şi mai mult interesul investitorilor din afara ţării pentru companiile listate la bursa locală”, a declarat Radu Hanga, preşedintele BVB.

Grupul de societăţi Transport Trade Serviceseste compus din TTS S.A. şi 13 filiale în care TTS deţine, direct sau indirect, mai mult de 50% din capitalul social.

TTS furnizează servicii logistice integrate, servicii de transport pe Dunăre, transbord, înmagazinare (magazii, silozuri, unităţi fluviale tip magazie, etc.), agenturare (producerea de documente specifice) şi orice alte servicii specifice managementului lanţului logistic.

Mărfurile principale transportate şi operate în porturi sunt mărfuri vrac uscate, respectiv produse minerale (materii prime pentru industria siderurgică şi laminate), produse agricole (cereale, oleaginoase şi furaje) şi produse chimice (roca fosfatică şi produse finite ale industriei îngraăşămintelor chimice).

Baza de active a Grupului include o flotă fluvială cu o capacitate de aproape 800.000 tone, 8 macarale plutitoare, precum şi terminale portuare în Constanţa şi în 7 porturi fluviale dunărene.