Vin weekend-uri dificile pentru regenerabili: prețul curentului va fi negativ
Duminica trecută, piața energiei din România a asistat la o premieră și anume prețuri negative la electricitate. Există posibilitatea ca acest fenomen să se repete, spre disperarea producătorilor.
Când proiectați un parc fotovoltaic sau eolian, obligatoriu puneți stocare, a fost recomandarea lui Martin Moise, Prim-Vicepreședinte al Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES, la ediţia a II-a a Solar Energy Bucharest Summit, la care au fost prezenți circa 400 prticipanți – investitori în energie, producători și furnizori de echipamente.
El a dezvăluit că unii producători de energie din surse regenerabile au fost nevoiți să orprească duminică, 21 mai, parcurile după ce preţurile au ajuns negative şi ar fi fost în situația în care ar fi trebuit să plătească dacă injectau energie în reţea.
„Din păcate, în acest weekend (weekend-ul trecut, n.r.) am avut un moment extraordinar de trist. Am ajuns în situaţia în care am oprit parcurile, duminică. Cum preţul a fost negativ, notificarea făcută în piaţă de către operatori a fost zero. Practic, toată energia produsă de parcurile pe care noi le operăm ar fi ajuns în piaţa de echilibrare, iar preţul pentru dezechilibru pozitiv a ajuns până la minus 2.000 euro/MWh. Deci, practic, dacă am fi produs în acele intervale orare și am fi plătit 2.000 euro pe fiecare megawatt-oră pe care l-am fi injectat în reţea”, a precizat Martin Moise.
“Situația se va întâmpla din ce în ce mai des, se întâmplă deja destul de des în Germania, și nu ne va ocoli nici pe noi. Aproape în orice weekend când va fi mult vânt și soare riscăm să ajungem la prețuri negative. De aceea recomandarea mea este ca, atunci când gândiți orice proiect de parc, gândiți-l cu stocare!”, a recomandat reprezentantul PATRES.
România a înregistrat, în acest weekend, preţuri negative la energia electrică pe piaţa pentru ziua următoare, iar în piaţa de echilibrare s-au atins preţuri negative de 2.000 euro pe MWh, a spus Virgiliu Ivan, Director General UNO-DEN, Transelectrica.
„Este primul weekend în care preţurile pe PZU în România au fost negative. În piaţa de echilibrare pe care o administrăm noi s-au atins preţuri negative de 2.000 euro pe MWh, respectiv 9.000 lei/MWh. Asta înseamnă că cine a avut excedent în orele respective în weekend, pe lângă faptul că a achiziţionat energia la preţurile din piaţă, va plăti în etapa de decontare cu preţuri foarte, foarte mari”, a afirmat Ivan.
Și Zoltan Nagy-Bege, actualmente Director General Direcția de Regenerabile din cadrul ANRE, a insistat pe necesitatea stocării în noile capacități de ESRE. Într-un viitor apropiat, stocarea va deveni obligatorie la autorizarea noilor proiecte din eolian și fotovoltaic, a precizat reprezentantul ANRE. În această perioadă trebuie acordată o atenţie deosebită stocării energiei, care reprezintă cheia integrării în sistem de centrale regenerabile, a punctat reprezentantul DEN.
Week-end-ul trecut, pe piața spot din România, pe fondul consumului mic, al producției din abudență, și al importurilor ieftine, prețul a fost în unele ore negativ (s-a ajuns la minus 100 de lei/MWh), o premieră pe piața din România.