Vine factura pentru neglijență. S-a făcut lista lucrărilor necesare pentru evitarea altor inundații în zona Galațiului
Se conturează lista lucrărilor hidrotehnice care trebuie realizate pentru prevenirea unor noi inundații catastrofale la Slobozia Conachi, Pechea, Costache Negri și celelalte 25 de localități gălățene, în cea mai mare parte fiind vorba de lucrări care, dacă ar fi fost executate după inundațiile din 2013 și 2016, nu s-ar mai fi produs dezastrul de pe 14 septembrie.
După evaluări, Prefectura Galați a solicitat fonduri pentru lucrările hidrotehnice necesare pentru prevenirea unor noi viituri și inundații în cele peste 20 de localități gălățene. Nu sunt stabilite nici măcar cifre estimative ale costurilor acestor lucrări, dar cu siguranță vorbim de zeci sau sute de milioane de lei.
„Nu vorbim de sume mici, este nevoie de investiții serioase, dar trebuie să înțelegem că județul Galați are nevoie de un program hidrotehic de mare anvergură, care să soluționeze problemele de amenajare a bazinelor hidrografice și de preluare a apelor provenite din ploi, în contextul schimbărilor climatice cu care ne confruntăm. Avem nevoie de diguri, de poduri, lacuri de acumulare, iar investițiile în lucrări de stabilizare a albiilor râurilor, împădurirea și amenajarea versanților, precum și corectarea torenților. Sunt măsuri esențiale pentru protejarea comunităților din județul Galați”, a declarat prefectul Andreea-Anamaria Naggar.
Se poate spune că aceste costuri reprezintă factura pentru neglijența autorităților centrale și locale, care au ignorat importanța realizării acestor lucrări hidrotehnice după inundațiile din 2013 și 2016. Acum, s-a ajuns în situația în care nu mai pot fi amânate decât cu riscul producerii în aceleași zone a unor noi viituri devastatoare.
Lista lucrărilor hidrotehnice necesare pentru prevenirea unor noi inundații în zonă
După primele evaluări ale cauzelor care au dus la producerea viiturii care pe 14 septembrie a lovit 28 localități, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Prefectura Galați au întocmit lista lucrărilor hidrotehnice necesare pentru prevenirea unor noi viituri în această zonă.
La capitolul refacerii lucrărilor hidrotehnice distruse de viitură și inundații, este necesară realizarea unor „lucrări de refacere a secţiunii de transport pe anumite sectoare ale cursurilor de apă (aproximativ 127,51 km) cât si aducerea la starea iniţială a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărarea împotriva inundatiilor”.
La acest capitol este vorba doar de aducerea cursurilor de apă din zonă la starea inițială, de înainte de 14 septembrie, adică de lucrări decolmatare și de lărgire a albiilor cursurilor de apă pe o lungime de 127 km, dar aceste lucrări nu schimbă prea mult situația, pentru că riscul producerii unei viituri rămâne la fel de mare.
Este necesară și executarea unor noi lucrări hidrotehnice de stabilizare a albiei pe cele trei râuri din zona centrală a județului, pe râul Suhu și râul Geru din zona Slobozia Conachi – Pechea – Cudalbi, râul Lozova, afluent al râului Geru și care străbate zona localităților Cuca – Braniștea, dar și a râului Chineja, din estul județului, care a produs inundațiile din zona Băneasa – Moscu – Stoicani.
Mai sunt solicitate fonduri și pentru „lucrările de combatere a eroziunii solului, de reparare a barajelor, de decolmatare a canalelor de intercepție și evacuare, precum și pentru reabilitarea pantelor forțate afectate de viituri”, dar și pentru „lucrări conexe de împădurire și amenajare a versanților, precum si de amenajare/corecție a torenților astfel încât să fie diminuate efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase”.
Refacerea căii ferate Galați–Bârlad pe 6,5 km și reabilitarea a 77 km de drumuri
Alte costuri sunt generate de refacerea infrastructurii de transport. Sunt necesare fonduri pentru refacerea căii ferate Galaţi – Bârlad, pe care circulația trenurilor a fost închisă după ce a fost grav afectată pe un sector de 6,5 km, pe care terasamentul a fost luat de viitură, ansamblul şină-traverse şi instalaţiile de comunicaţii fiind distruse în totalitate.
Mai sunt necesare fonduri și pentru remedierea distrugerilor pe segmentul de cale ferată dintre Tecuci și Gara Barboşi, situată la vest de Galați.
Alte alocări de fonduri sunt necesare pentru reabilitarea drumurilor. Viitura de pe 14 septembrie a afectat 20 de drumuri județene, cu o lungime totală de 77,6 km. Sunt necesare reparații la peste 40 de poduri.
Potrivit Consiliului Județean Galați, valoarea estimată a pagubelor se ridică la 62,2 milioane de lei.