Vine o nouă recesiune globală ?
Semnale negative despre evoluția economiei la nivel global, și pericolul unei noi recesiuni, apar tot mai frecvent în declarațiile unor economiști și analiști importanți.
Bursele din întreaga lume au deschis, luni, pe roșu, inclusiv în România (-3,6%), cu scăderi care au ajuns chiar și la -12% la bursa din Tokyo. Tot luni, dar spre prânz, a picat și Bitcoin.
Analiștii au explicat că există indicii de instalare a unei noi crize globale.
„Săptămâna debutează cu un sentiment accentuat de aversiune față de risc pe piețele de capital”, a declarat Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB Romania.
Analistul XTB a explicat care sunt principalele motive care au dus la scăderea acțiunilor pe burse.
„Un val de temeri apărute referitoare la starea economiei americane. Sectorul industrial a arătat o încetinire mai abruptă decât se prognoza, în timp ce piața forței de muncă din SUA a înregistrat o deteriorare mai amplă decât estimările. În acest context, probabilitatea privind cărora băncile centrale mondiale vor trebui să ia măsuri crește, iar scenariul unei reduceri de urgență din partea Fed a căpătat mai multă tracțiune, alimentând și mai mult panica”, a declarat analistul XTB, pentru „Adevărul”.
Potrivit acestuia, scăderea a fost cel mai puternic resimțită în Asia, piețe care au deschis primele și au putut reacționa la datele de vineri privind locurile de muncă din SUA. Acțiunile japoneze au suferit cea mai abruptă corecție din ultimii zece ani, iar yenul a crescut.
Contractele futures pe Nasdaq au pierdut 3%, după ce anterior au scăzut cu mai mult de 6%. Pe lângă factorii de risc deja menționați, nici rezultatele financiare ale companiilor de tehnologie din SUA nu au ajutat sentimentul. Perspectivele privind performanțele viitoare au fost mult mai temperate decât se prognoza, în timp ce entuziasmul privind sectorul de AI a fost „tăiat”, fapt ce a reprezentat un duș cu apă rece privind evaluările companiilor din sector.
„Acțiunile din Europa au înregistrat pierderi mai puțin pronunțate, dar indicii de referință de pe Bătrânul Continent pierd mai mult de 2% la momentul scrierii. Situația rămâne în continuare tensionată, fapt ce îl confirmă indicele de volatilitate, VIX, care a avansat cu aproximativ 40% și evoluează în zona de 30 de puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2020”, a afirmat analistul Radu Puiu.
eToro: De ce s-au prăbușit acțiunile globale. Sunt motive de panică?
„Săptămâna trecută, piața s-a confruntat cu provocări: Banca Japoniei a fost neașteptat de prudentă, iar raportul privind piața muncii din SUA a arătat că șomajul a crescut la 4,3%, provocând reacții rapide ale piețelor”, a explicat Sam North, analist eToro
Cu toate acestea, tendințele sunt mai importante decât rapoartele individuale, a adăugat el. Creșterea șomajului s-a datorat în principal concedierilor temporare cauzate de uraganul Beryl, care ar trebui să se inverseze luna viitoare. Chiar dacă raportul privind locurile de muncă semnalează probleme mai mari, Fed are instrumentele necesare pentru a reacționa. Cu ratele dobânzilor la 5,25%-5,50% și măsurile restrictive luate, există spațiu de acțiune dacă este necesar. Flexibilitatea Fed susține perspectiva mea pozitivă asupra acțiunilor.
„Creșterea solidă a câștigurilor este un alt motiv pentru a nu intra în panică. Cele mai multe companii din S&P 500 au raportat o creștere anuală a câștigurilor de 11,5%, cea mai rapidă de la sfârșitul anului 2021, iar veniturile au crescut timp de 15 trimestre consecutive. Creșterea economică puternică susține, de asemenea, optimismul investitorilor. PIB-ul SUA a crescut cu 2,8% în al doilea trimestru, continuând o tendință de creștere de peste 2% în șapte din ultimele opt trimestre”, spune Sam North.
În timp ce scăderea indicelui ISM Manufacturing PMI cu 1,7% în iulie a stârnit îngrijorare, un singur raport nu înseamnă că economia are probleme, mai ales într-un an electoral cu sprijinul fiscal așteptat.
Din punct de vedere tehnic, piețele au fost influențate de tranzacțiile de tip “carry trade”, în care investitorii se împrumută în monede cu randament scăzut pentru a investi în monede cu randament mai ridicat. Yenul a fost popular în acest sens, dar recentele măsuri luate de Ministerul de Finanțe al Japoniei și de Banca Japoniei au provocat volatilitate și lichidarea acestor tranzacții, precum și a celor de pe alte piețe, inclusiv acțiuni și mărfuri precum aurul.
„Pe scurt, mișcările recente ale pieței par exagerate și nu sunt aliniate la fundamentele economice sau la politica monetară. Cred că acțiunile vor continua să crească pe termen mediu, deși parcursul ar putea fi mai greoi”, a explicat analistul eToro.
Bogdan Maioreanu, analist eToro, a declarat că „mulți investitori au fost optimiști cu privire la evoluția acțiunilor, dar unii analiști, inclusiv eu, am menționat în mai multe rânduri că piețele sunt la un punct la care se pot confrunta cu o posibilă corecție”.
Analistul a explicat că săptămâna trecută, piețele au fost lovite de decizia Băncii Japoniei de a crește dobanda și de un raport slab al forței de muncă din SUA, provocând reacții extreme.
Politica Rezervei Federale este impredictibilă
În general, pentru piețe a fost dificil să prezică politica Rezervei Federale americane privind ratele dobânzilor în acest an din cauza inflației persistente, a unei piețe a muncii puternice și a unui consum personal susținut, în timp ce au apărut și semne că unele sectoare economice tradiționale, inclusiv cel imobiliar, suferă și au nevoie de o reducere a ratelor dobânzii.
Piețele de valori globale se află în strânsoarea unei crize din ce în ce mai adânci, determinând investitorii să apeleze la unul dintre cei mai testați indicatori pentru a determina dacă economia SUA este în recesiune, scrie CNBC.
Așa-numita „regulă Sahm” a observat fără greșeală că faza inițială a unei recesiuni a început atunci când media mobilă pe trei luni a ratei șomajului din SUA este cu cel puțin jumătate de punct procentual mai mare decât minimum înregistrat în 12 luni.
Indicatorul testat în timp, care este recunoscut pe scară largă pentru simplitatea și capacitatea sa de a reflecta rapid debutul unei recesiuni, a fost numit după economistul Claudia Sahm care a fost introdus indicatorul ca parte a unei propuneri politice în 2019.
Un raport de locuri de muncă din iulie mai slab decât se aștepta vineri a declanșat oficial regula Sahm. Datele i-au determinat pe investitori să se îngrijoreze că Rezerva Federală ar putea fi în spatele curbei în reducerea ratelor dobânzilor pentru a evita o recesiune.
„Nu suntem încă într-o recesiune – spre deosebire de semnalul istoric de la regula Sahm – dar impulsul este în această direcție”, a declarat Sahm pentru CNBC.
„O recesiune nu este inevitabilă și există un spațiu substanțial pentru a reduce ratele dobânzilor.”, a adăugat Claudia Sahm, care a lucrat anterior la Rezerva Federală a SUA și acum este economist șef la New Century Advisors.
Extindendu-și punctul de vedere, Sahm a citat cheltuielile consumatorilor din SUA, datele de producție și veniturile gospodăriilor drept motive pentru a fi precaută cu privire la inevitabilitatea unei recesiuni.
„Suntem într-un loc în care lucrurile au încetinit. Deci, nu suntem în teritoriu de contracție. Sincer, nu este suficient de bun, putem face mai bine decât să evităm o recesiune”, a declarat Sahm.
„Ceea ce este foarte îngrijorător se află în raportul de muncă (din SUA – n. red.), iar impulsul nu este bun. Suntem îndreptați către ceea ce ar fi o dinamică recesivă și acesta ar trebui să fie un adevărat semnal de alarmă”, a spus Sahm.
„Fed mai are o pârghie mare de tras”
„Oamenii au început să folosească Regula Sahm pentru a defini dacă SUA se află în recesiune”, a declarat Dario Perkins, directorul general al macro global la TS Lombard, într-o notă de cercetare publicată luni.
„Regula Sahm încearcă să ne spună ceva mai profund, despre Procesul Recesionar. Perspectiva potrivită este că, dacă rata șomajului crește cu 0,5% puncte, probabil că va crește mult mai mult”, a adăugat el.
Factorii politici de la banca centrală a SUA au menținut miercuri ratele dobânzilor constante, deși președintele Fed, Jerome Powell, le-a dat investitorilor o oarecare speranță, semnalând că o reducere a dobânzilor din septembrie este pe masă.
Sahm a spus că o serie recentă de date economice slabe a pus sub semnul întrebării decizia Fed de a amâna reducerea ratelor dobânzilor până luna viitoare.
„Și totuși, Fed mai are o pârghie mare de strâns, au o mulțime de reduceri ale ratei dobânzii prin care ar putea trece dacă este nevoie”, a spus Sahm.
„Nu au nevoie să le facă pe toate odată, dar avem acea pârghie pentru a trage și a reduce presiunea asupra economiei. Această economie este într-un loc bun – are nevoie doar de o anumită presiune”, a adăugat ea.
La mijlocul lunii iunie, Sahm a declarat pentru CNBC că banca centrală a SUA riscă să încline economia în contracție, fără a reduce mai devreme ratele dobânzilor.
Întrebat vineri dacă există dovezi care să sugereze că semnalele îndoielnice ale pieței au complicat imaginea pentru procesul decizional al Fed, Sahm a răspuns: „Nu putem lăsa perfectul să fie inamicul binelui. În ceea ce privește previziunile macro, politica macroeconomică, investițiile, vreau să spun că acest lucru este foarte greu.”
„Nu avem niciodată toate datele… ne dorim întotdeauna următoarea lansare de date, vrem întotdeauna acea informație mai bună și, prin urmare, orice decizie pe care o va lua Fed va trebui să o ia în condiții de incertitudine”, a spus Sahm.