Vine „uraganul” imobiliar în România
Un fenomen din întreaga lume se întinde ca o caracatiță, vestind o nouă criză în economia globală. O bombă cu ceas ticăie în domeniul imobiliarelor, iar datoriile imense de trilioane de dolari anunță un colaps al marilor clădiri de birouri din marile orașe, inclusiv în România.
Experții au constatat că în New York și Londra, proprietarii unor imobile de birouri au început să le abandoneze în loc să plătească bani pentru credite, iar acest fenomen a început să se răspândească în toată lumea, potrivit Bloomberg.
Proprietarii celui mai mare mall din centrul orașului San Francisco l-au abandonat. Un nou zgârie-nori din Hong Kong este închiriat doar pentru un sfert. După o lungă perioadă de cumpărături alimentată de datorii ieftine, proprietarii și creditorii se confruntă cu schimbări în modul și locul în care oamenii lucrează, cumpără și trăiesc în urma pandemiei.
În același timp, ratele mai mari ale dobânzilor fac mai costisitoare cumpărarea sau refinanțarea clădirilor. Se apropie un punct de cotitură: numai în SUA, aproximativ 1,4 trilioane de dolari de împrumuturi imobiliare comerciale sunt datorate în acest an și în următorul, potrivit Asociației Bancherilor din America.
Principalii proprietari instituționali, inclusiv Blackstone, Brookfield și Pimco, au ales deja să oprească plățile pentru unele clădiri, deoarece au o utilizare mai bună a numerarului și a resurselor lor. „Există stres semnificativ”, spune Harold Bordwin, director în New York la Keen-Summit Capital Partners LLC.
Numărul de tranzacții este în scădere – iar când se fac tranzacții, scăderile prețurilor sunt puternice. În SUA, unde ratele de întoarcere la birou au fost mai mici decât în Asia și Europa, valorile birourilor de calitate instituțională au scăzut cu 27% din martie 2022, când ratele dobânzilor au început să crească, potrivit companiei de analiză a datelor Green Street.
Prețurile clădirilor de apartamente au scăzut cu 21%, iar mall-urile au scăzut cu 18%. Prețurile birourilor sunt de așteptat să scadă cu peste 25% în Europa și cu aproape 13% în regiunea Asia-Pacific înainte de a ajunge la un prag, estimează PGIM Real Estate.
Ceea ce analiștii PGIM au numit „marea resetare” a valorilor este probabil să fie îngrozitor de lent. A fost nevoie de șase ani pentru ca prețurile birourilor din SUA să se redreseze după criza financiară din 2008, chiar dacă acel episod a fost centrat pe imobiliare rezidențiale. „De data aceasta credem că va dura 10 ani”, spune Richard Barkham, economist-șef global pentru CBRE Group Inc.
Un studiu comun al cercetătorilor de la Universitatea New York și Universitatea Columbia a constatat că birourile din oraș își vor pierde 44% din valoarea lor înainte de pandemie până în 2029 din cauza impactului muncii la distanță.
Adoptarea pe scară largă a muncii hibride lovește Londra în mod inegal. Ratele de locuri de muncă neocupate din West End din Londra, care găzduiește cele mai animate magazine și localuri de noapte din oraș, sunt aproape la minime record, deoarece companiile caută spațiu în cele mai bune clădiri și locații pentru a-i atrage înapoi pe lucrători.
Problema datoriilor provenite din imobiliare, care sunt de ordinul trilioanelor de dolari, nu este doar în SUA şi fenomenul a ajuns să se extindă până în Suedia, Coreea de Sud și Marea Britanie. Experții economici sunt rezervaţi în ceea ce priveşte evoluţia economiei mondiale, care se confruntă în prezent cu multiple crize, precum cele din imobiliare, inflația și războiul din Ucraina, conform comisarul.ro.