Vinerea neagră pe bursele americane. Watcher Guru: 927 de miliarde dolari s-au „evaporat” din buzunarele investitorilor după măsurile fiscale anunțate de Trump

Publicat: 22 feb. 2025, 18:12, de Pop Melania, în ECONOMIE , ? cititori
Vinerea neagră pe bursele americane. Watcher Guru: 927 de miliarde dolari s-au „evaporat” din buzunarele investitorilor după măsurile fiscale anunțate de Trump
Randamentul indicelui BET în acest an a scăzut până la 11,5%

Bursele americane s-au prăbușit vineri, înregistrând cea mai mare pierdere dintr-o singură zi din anul 2025. Investitorii au vândut masiv active de risc pe fondul temerilor legate de noile taxe anunțate de Donald Trump și a îngrijorărilor privind inflația. În total, pierderile pe burse ar cumula 927 miliarde dolari, potrivit unei analize a Watcher Guru.

Analiștii de pe Wall Street estimează că aceste taxe ar putea reduce PIB-ul SUA cu până la 0,4% și ar putea adăuga 0,7% la inflația de bază. De asemenea, există temeri că Federal Reserve ar putea întrerupe sau inversa trendul de reducere a dobânzii de referință, tulburând și mai mult piețele.

Toţi cei trei indici principali de pe Wall Street au înregistrat scăderi semnificative. Până la închiderea ședințelor de tranzacționare de vineri, 21 februarie, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 748,63 puncte (1,69%), până la 43.428,02. S&P 500 a pierdut 1,71%, terminând la 6.013,13, în timp ce Nasdaq Composite a scăzut cu 2,2% la 19.524,01, notează CNBC. Sectoarele economice sensibile și companiile megacapitalizate au fost cele mai afectate, iar volatilitatea pieței a fost amplificată de incertitudinile economice.

Potrivit unei analize publicate pe contul de X al Watcher Guru, o publicație creată de experți în tehnologii financiare și  cripto, bursele americane au pierdut cumulat 927 de miliarde de dolari într-o singură zi. Watcher Guru  are 2,8 milioane de urmăritori pe rețeaua lui Elon Musk și susține că „oferă o acoperire fără egal și imparțială a tuturor evenimentelor financiare și cripto în timp real”.

Economia americană, marcată de presiuni inflaționiste

O serie de rapoarte privind starea economiei americane au generat noi îngrijorări și presiuni pe indicii bursieri, ceea ce a dus la scăderea randamentelor. Spre exemplu, indicele de încredere a consumatorilor calculat de Universitatea din Michigan a scăzut la 64,7 în ianuarie, o prăbușire cu 10%. Consumatorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea inflației mai mare din cauza politicilor fiscale anunțate de Trump. Americanii se așteaptă la o inflație de 3,5% în următorii 5 ani, potrivit studiului. În plus, volumul vânzărilor în piața imobiliară din SUA a scăzut la 4,08 milioane de unități, o cifră „grea” pentru economia SUA.

La toate acestea se adaugă taxele vamale propuse de Trump pentru importurile din Canada, Mexic și China – care variază de la 10% la 25%. Taxele de 25% ar viza producătorii străini de mașini, semiconductori și produse farmaceutice, potrivit anunțului președintelui SUA. Implementarea acestor politici fiscale ar putea crește prețurile de consum și ar putea perturba lanțurile de aprovizionare. Anunțul lui Donald Trump a declanșat reacții neprietenoase din partea partenerilor comerciali din țările vizate de creșterea tarifelor și a crescut volatilitatea pe burse. Cu toate acestea, unii investitori dezbat dacă declarațiile lui Trump sunt o tactică de negociere sau o schimbare de politică pe termen lung.

Este al doilea mare șoc pe bursele americane din 2025 după ce Acțiunile americane s-au prăbușit pe 27 ianuarie, ca reacție la  lansarea modelului chinezesc de inteligență artificială DeepSeek. La acel moment învestitorii au vândut masiv acțiuni din sectorul tehnologic și au șters circa un trilion de dolari din capitalizarea pieței, pe fondul panicii create de avansul Chinei în tehnologiile AI.