Violența în familie o problemă spinoasă: la 30 de secunde o femeie este bătută
În România, dimensiunea violenței fizice în cuplu este și mai ridicată decât la nivelul UE și, în loc să scadă, crește de la an la an.
În anul 2018, la un an după adoptarea ordinului de protecție provizoriu, în România, potrivit statisticilor, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.
În comparație cu UE unde din anul 2015 se atrăgea atenția cu privire la amploarea violenței în cadrul cuplului: la nivelul UE o femeie din 5 este victimă a violentei domestice.
Pandemia de Covid-19 a făcut victime ascunse. În această perioadă fenomenul violenței domestice a crescut și mai mult, atât la nivelul UE, cât și în România întrucât victimele au fost blocate în casă cu agresorul și nu au mai putut apela cu ușurință la autorități, nu au mai putut cere ajutor. La nivelul unor țări din UE violența domestică a crescut chiar cu o treime în perioada pandemiei.
Violența în cuplu nu are legătură nici cu nivelul de educație, nici cu alcoolismul și nici cu sărăcia. Dimpotrivă, sunt multe situații în care, deși nivelul de educație este ridicat, gradul de violență este la fel de mare, susține avocat Cătălina Dicu, care a făcut făcut un studio în acest sens.
La nivelul legislației în România s-au făcut pași importanți, de la introducerea ordinului de protecție în anul 2003 prin Legea nr. 217, la ordinul de protecție provizoriu care poate fi emis de poliție, în temeiul Legii nr. 174/1018, și la incriminarea ca infracțiune a nerespectării ordinului de protecție, pedeapsa fiind închisoarea de la 6 luni la 5 ani, și respectiv reglementarea violenței cibernetice, în anul 2020.
Mai sunt însă mulți pași de făcut, atât în plan legislativ pentru a îmbunătăți procedura de executare a ordinelor de protecție, dar mai ales în ceea ce privește schimbarea mentalității autorităților în special, dar și a societății în general, față de violența domestică.
Ideea că este vorba de divergențe specifice unei relații de familie care nu constituie o prioritate pentru autorități trebuie abandonată.