Viorel Cataramă, fost candidat la alegerile prezidențiale vrea scape de eticheta de informator al Securității
Viorel Cataramă, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019 încearcă să scape de eticheta de informator al Securității. Fostul parlamentar susține că nu a încălcat drepturile omului.
Eticheta de informator și-ar fi căpătat-o după ce Consiliul Național pentru Sudierea Arhivelor Securității (CNSAS) a descoperit o adeverință, care arată că Viorel Cataramă a fost sursă a Securității.
Curtea de Apel București are pe rol dosarul prin care Viorel Cataramă contestă adeverința emisă de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNAS) în 2019 prin care a fost declarat „informator” al fostei poliții politice.
Potrivit ziare.com, Cataramă nu a susținut niciun moment că n-ar fi „turnat”, ci spune că n-a fost „sursă”, că n-a semnat niciun angajament cu Securitatea, că n-a avut „dosar de rețea” și că specialiștii CNSAS nu menționează ce drepturi fundamentale ar fi încălcat el.
În repetatea rânduri, Viorel Cataramă a subliniat astfel diferența dintre „colaborator” și „informator” al Securității. Fostul parlamentar are în vedere definiția de colaborator al Securității din lege.
Iată ce a susținut omul de afaceri în fața judecătorului:
- „ Adeverința pe care o contest se bazează pe înscrisuri nelegale și nu a fost votată în Consiliu. Vă rog să observați un viciu de formă a adeverinței, care susține că eu, având calitatea de sursă, aș fi transmis Securității note semnate „Viorel”, „ W” sau „Voicu”.
- Dar dacă e să comparăm nota de constatare cu adeverința acestea sunt total diferite, conținutul adeverinței fiind vătămător pentru mine.
- Se mai susține că prin informațiile transmise aș fi încălcat drepturile omului, Consiliul susținând că această constatare e preluată dintr-un document al Comisiei juridice. Dar Comisia juridică precizează fără echivoc că nu sunt îndeplinite condițiile pentru constatarea calității de colaborator al Securității și de nicăieri nu rezultă că, vreodată, aș fi adus atingere drepturilor și libertăților unor oameni.
- Consiliul modifică avizul Comisiei sub aspectul conținutului, dar menține numărul documentului și data. Mi se pare că situația mea este specială și profund ilegală. Deși analiza Comisiei juridice nu constată calitatea de colaborator al Securității, Consiliul o infirmă. Deci, acest document nu are nicio valoare juridică.
- Având în vedere viciile de formă și de fond, vă rog să constatați că adeverința (n.r. – de colaborator al Securității) este nulă.
- Nu se menționează în ce situații am încălcat drepturi fundamentale ale omului. Nu am semnat angajament cu fosta Securitate, nu am avut nume conspirative, nu am dosar de rețea. Pe niciunul dintre documentele referitoare la mine nu e menționată sursa”, a declarat în fața instanței Viorel Cataramă.