Viorel Marin, ANAMOB: Datele de la INS privind balanța comercială a României sunt eronate
Informaţiile publicate de Institutul Naţional de Statistică privind balanţa comercială a României sunt eronate, întrucât INS calculează ca fiind exporturi inclusiv mărfurile aflate în tranzit prin ţara noastră, a afirmat, luni, Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB).
„În primul rând, pentru a echilibra balanţa comercială, este necesară o echilibrare statistică. Nu este prima oară când criticăm INS. La un moment dat România figura că exporta mai mult grâu decât a produs şi aceasta tot din cauza unei erori a INS, care a contorizat la exporturile româneşti şi toate barjele cu cereale care treceau pe Dunăre în tranzit prin România, ca să ajungă la Constanţa şi apoi mai departe. Am văzut afirmaţii de genul că o crimă statistică este mai gravă decât o crimă umană, pentru că induce informaţii false, atât pentru factorii de decizie, cât şi pentru factorii de piaţă, iar aici statistica are foarte mult de lucru”, a spus el, în conferinţa „Mai are România industrie?”, organizată de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.
El a arătat că a purtat discuţii pe această temă cu reprezentanţii INS, însă fără un rezultat pozitiv.
„Există acolo un fel de barieră nu ştiu de ce fel, dar ea se simte ca fiind o barieră. Am ridicat această problemă autorităţilor competente, care sunt principalele victime ale acestor statistici eronate, care la fel au preluat informaţia, dar nu ştiu ce au făcut mai departe”, a mai spus Marin.
Potrivit acestuia, este fals că asocierea în cooperative mari de producţie va duce la creşterea exporturilor.
„Este o premisă falsă, care poate aduce prejudicii grave economiei noastre în general. Pentru că degeaba luăm exemple din alte ţări, de exemplu Franţa, unde industria de morărit este 80% în proprietatea cooperativelor, dar acestea au ajuns la acest nivel după 60-70 de ani de dezvoltare, ori cooperativele româneşti sunt cam la nivelul primilor 5-6 ani de la nivelul celor din Franţa. Ele nu au niciun fel de vocaţie industrială, niciun fel de expertiză, management şi aşa mai departe şi a acorda granturi, aşa cum se doreşte acum, de până la 15 milioane de euro pentru cooperative ca să dezvolte industria alimentară va avea un dublu efect negativ: nu rezolvă rezervele pentru crearea competitivităţii şi, în acelaşi timp, dacă granturile sunt duse spre cooperative, se vor scurge într-o gaură neagră”, a mai spus reprezentantul industriei alimentare.