Virgil Popescu mizează pe dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că aproximativ o treime din piaţa de energie se va regăsi în 2023 în sistemul prevăzut în ordonanţa aprobată vineri de Executiv pentru a asigura preţuri mai mici la energie.
„Acest sistem, să ştiţi, ingenios, trebuie să recunoaştem, este aplicat de ceva timp în Franţa, numai că acolo, în Franţa, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă. Aici vorbim de, să zicem aşa, o platformă pentru o mai largă tehnologie. Preţul de achiziţie a acestei energii este preţul de referinţă din ordonanţă 119, este acel 450 de lei (pe MWh n.r), preţ la care statul nu percepe absolut nicio contribuţie la Fondul de tranziţie energetică. Este preţul care asigură dezvoltarea investiţiilor în continuare ale companiilor, este un preţ care permite în continuare dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacităţile puse în funcţiune înainte de adoptarea ordonanţei 27, deci dăm un semnal clar în piaţă pentru investiţii noi…. (…) Pentru anul 2023, estimăm o cantitate, cam o treime din piaţa de energie se va regăsi în acest în acest sistem”, a explicat ministrul Energiei.
El spune că în momentul de faţă se poate vorbi despre o achiziţie şi de un preţ al energiei electrice achiziţionate de către furnizori care va permite menţinerea plajelor de 68 de bani/KWh pentru persoanele fizice, pentru un consum până în 100 de kilowaţi, de 80 de bani pentru un consum până în 255 KWh, şi „posibil” 1,3 lei, prin modificarea ordonanţei 119 în Parlament, pentru pentru restul consumatorilor, respectiv un leu pentru IMM-uri, instituţii publice.
Perioada de aplicare a actualei ordonanţe este până în 31 martie 2025, însă periodic vor fi făcute evaluări periodice şi chiar și ajustări.
Ministrul Energiei spune că preţul de 450 lei/MWh este pentru energia disponibilă şi că, potrivit estimărilor, nu va fi un impact la bugetul de stat.
„Energia nu se vinde de pe o zi pe alta, se vinde şi la termen sau există energie vândută în 2023. Acea energie vândută, acele venituri vor fi captate, iar estimările noastre pe piaţă în momentul de faţă este că nu va avea practic impact bugetar din bugetul de stat şi totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captăm de la producători şi de la traderi, de la toţi participanţii din piaţă”, a declarat Virgil Popescu.
Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se instituie măsuri temporare de natură să limiteze veniturile obţinute de producătorii de energie electrică, în sensul introducerii unui mecanism de achiziţie centralizată.