Virusul gripei aviare, cu o mutație periculoasă pentru om!
Primul caz grav la om de gripă aviară din Statele Unite este purtătorul unei variante a virusului, care ar fi suferit mutații în interiorul corpului pacientului pentru a se adapta tractului respirator al omului, au anunțat autoritățile americane din domeniul sănătății.
Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA au informat recent că un pacient în vârstă, suferind și de alte boli, a fost spitalizat în Louisiana în „stare critică”, după ce s-a contaminat cu virusul H5N1, o premieră în SUA.
Potrivit secvențierilor, o mică parte a virusului H5N1 găsită în gâtul acestui pacient prezintă modificări genetice care îl pot face apt să se adaptaze căilor respiratorii superioare ale omului (de la nas la laringe).
Acestea au fost „generate probabil în timpul replicării virusului la pacient”, a indicat CDC.
Virusurile cu ARN sunt cunoscute pentru mutațiile dobândite în interiorul gazdelor. Și aceste mutații sunt bineînțeles îngrijorătoare, a precizat pentru AFP Rebecca Christofferson, cercetător la Universitatea de Stat din Louisiana.
Vestea bună: se pare că virusul nu are elemente care să sugereze că a devenit mai transmisibil, deoarece niciun alt caz nu a fost asociat acestuia, mai spune Rebecca Christofferson.
În cazul pacientului din Louisiana, mutațiile genetice observate reprezintă ”o etapă necesară pentru ca un virus să devină mai contagios”, dar ”aceasta nu este singura” necesară, a explicat pentru AFP Angela Rasmussen, virusolog la Universitatea Saskatchewan din Canada.
Modificări similare au fost deja observate în cazul pacienților cu gripă aviară, dar și cu alte boli grave. Totuși, nu s-a constatat o creștere a capacității de răspândire a virusului la om, subliniază experții.
În același timp, pe lângă îngrijorările legate de modificările genetice ale virusului gripei aviare, cercetătorii sunt și mai preocupați de nivelul accelerat de circulație a virusului.