Virusul gripei aviare, devine ”periculos” pentru om!

Publicat: 09 iul. 2024, 21:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Virusul gripei aviare, devine ”periculos” pentru om!
virusul gripei aviare mutații infecții respiratorii

Virusul gripei aviare, detectat în mai multe ferme de vaci de lapte din SUA, ar fi făcut saltul ”periculos”, devenind capabil să poată infecta oamenii prin respirație, transmite Sky News.

Virusul H5N1, frecvent la păsări, a fost confirmat până acum la bovine în peste 100 de ferme din 12 state din SUA. Fragmente inactivate ale tulpinii au fost depistate în laptele pasteurizate aflat în supermarketuri.

Până acum, patru persoane în contact cu vaci contaminate au fost infectate, prezentând simptome ușoare, dar acestea nu au transmis virusul altor persoane.

Dar iată, o analiză detaliată, efectuată de cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA, arată că mostrele virale prelevate de la vaci s-au putut atașa la receptori existenți pe celulele tractului respirator al omului. Această cercetare a fost publicată în revista Nature.

Versiunea H5N1 găsită la pasări nu reușește această atașare, ceea ce sugerează că virusul de la bovine a suferit mutații.

Alte teste efectuate pe dihori, folosiți în mod obișnuit pentru cercetarea gripei, au indicat că virusul vacii nu s-ar putea răspândi ușor prin respirație.

”Există motive de îngrijorare”

Cu toate acestea, dr. Ed Hutchinson, de la Consiliul de Cercetare Medicală și Centrul de Cercetare a Virusurilor de la Universitatea din Glasgow, a spus că, încă, ”există motive de îngrijorare”.

Dr. Hutchinson (care nu a participat la această cercetare) a subliniat că, după ce a fost  comparat virusul gripei bovine cu virusul gripei aviare. Astfel, s-a descoperit că virusul a început deja să dobândească unele dintre proprietățile asociate cu capacitatea de a se răspândi prin infecții respiratorii la oameni.

Dr. Hutchinson ține să sublineze că virusul nu pare încă să facă aceasta și niciuna dintre cele patru persoane infectate nu a arătat semne de transmitere ulterioară.

”Cu toate acestea, noul virus gripal H5N1 ar fi și mai greu de controlat și chiar mai periculos pentru oameni, dacă ar dobândi capacitatea de răspândire respiratorie.

Spre deosebire de gripa umană obișnuită, care este localizată în tractul respirator, H5N1 se poate cantona în alte organe, cu efecte încă necunoscute.

Guvernul SUA a alocat recent companiei Moderna 139 de milioane de dolari pentru a dezvolta un vaccin pentru H5N1.