Virusul respirator sincițial VRS face ravagii printre copii. Spitalele sunt pline!

Publicat: 18 nov. 2022, 14:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Virusul respirator sincițial VRS face ravagii printre copii. Spitalele sunt pline!
Sursa foto: rfi.ro

Virusul respirator sincițial (VRS) a afectat, în ultima lună, zeci de mii de copii. Secțiile de pediatrie sunt pline până la refuz de copii infectați cu VRS, care duce la o formă foarte gravă de bronșiolită. Virusul VRS a căpătat mutații, copiii zac pe capete în spitale, iar tratamentele deja nu se mai găsesc în farmacii.

După Sars-Cov-2 și  virusurile gripale, a apărut un al treilea virus care se dovedește din ce în ce mai agresiv. Este vorba despre Virusul respirator sincițial (VRS), principala cauză a epidemiilor de bronșiolită, infecție predominantă la sugari, care bântuie în toată Europa.

Bronșiolita face ravagii în Europa. În Franța, doar într-o lună au fost diagnosticate 80.000 de cazuri de bronșiolită, ministrul Sănătății declarând situație de urgență medicală. Luxemburgul a activat planul de urgenţă, după ce a explodat numărul micuţilor cu insuficienţă respiratorie. Și în Statele Unite, este stare de urgență. Același lucru se întâmplă și în România. Secțiile e pediatrie sunt arhipline de copii bolnavi.

În 24 de ore, la Institutul de Ocrotire Mama și Copilul (IOMC) din București, din 250 de copii cu probleme respiratorii, 10% sunt internați cu insuficiență respiratorie, majoritatea sugari.

Conf. dr.Mihai Craiu, șef de secție la IOMC, spune că sunt de zece ori mai mulți copii cu probleme de respirație, comparativ cu perioade de dinaintea pandemiei.

La Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, camerele de gardă sunt supraaglomerate. Zilnic, aici medicii consultă sute de copii, majoritatea de vârstă preșcolară.

Virusul respirator sincițial VRS a căpătat mutații și afectează și copiii mai mari

Dacă până în anii trecuți, virusul respirator sincițial VRS afecta în special sugarii, în acest an se pare că afectează și copiii mai mari. Spitalele sunt pline de la bebeluși până la adolescenți. ”Ca orice virus și cel sincițial respirator VRS se modifică. VRS poate afecta pe oricine, dar el este predominant în cazul sugarilor. VRS este mai agresiv și este asociat cu mai multe complicații în cazul persoanelor din categoriile de vârstă extreme: sugari și vârstnici”, precizează prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, de la Spitalul ”Sf. Parascheva” din Iași. Medicul mai adaugă că, față de perioadele similare din anii trecuți, în acest sezon, se înregistrează un număr mai mare de viroze: infecții cu VRS, gripă și Covid-19.

Virusul respirator sincițial VRS are o agresivitate foarte mare

Dr. Adriana Bunilă, de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, spune că se observă o agresivitate a virusului. La prezentarea inițială, copiii primesc medicație. Iar  când vin la consult, diagnosticăm pneumonie, ceea ce  necesită internare, spune medicul.

În prezent, la nivel global, infecția cu virusul sincițial respirator este cea mai frecventă cauză de spitalizare la sugari, din cauza fragilității lor.

Boală severă provocată de VRS

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț precizează că bronșiolita este o boală severă. ”Bronșiolita este una din formele grave de afectare respiratorie care apare, în special la nou-născuți, în special în primele trei luni de viață, dar și după. Bronșiolita, cel mai frecvent, în acest sezon, este dată de afectarea virală, peste care apar suprainfecții bacteriene.

Pe această afectare pulmonară, suprainfecția bacteriană determină o afectare a bronșiilor mici, a ultimelor terminații ale bronșiilor, care provoacă insuficiență respiratorie acută la copil. Virozele netratate la timp pot determina complicații, adică agravare prin suprainfecții bacteriene, care provoacă, din punct de vedere clinic, această manifestare de bronșiolită”,  explică prof. univ. dr. Dorobăț.

Nu se mai găsesc medicamente pentru infecțiile cu VRS

Cererile pentru medicamentele care tratează infecția cu VRS este atît de mare, încât o mare parte dintre ele nu se mai găsește în farmacii. „Am avut fetița de patru ani internată la Matei Balș. Azi am externat-o. Două dintre medicamentele recomandate, respectiv Xifia și Flixotide nu le-am găsit pe nicăieri. A trebuit să apelez la cineva care ni le-a adus din Turcia. În farmacii se mai găsesc doar alternative foarte slabe la tratamentul prescris”, ne-a delcarat Marian S., tatăl unui copil infectat cu VRS.

Simptomele bronșiolitei cauzată de virusul respirator sincițial VRS 

Inițial, bronșiolita se manifestă ca o viroză: guturai, nas înfundat, tuse, febră ușoară. După care tabolul simptomatic se diversifică în primul rând cu respirație șuierătoare, puls mărit, infecție a urechii, refuzul alimentației.

”Câteodată apare și colorația cianotică în jurul gurii și a nasului mergând până la necesitatea internării copilului în terapie intensivă și suport respirator în formele cele mai grave, amenințătoare de viață”, averizează prof. univ. dr.  Carmen Dorobăț.

Recomandări pentru evitarea infectării cu VRS

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, spune că spălatul temeinic pe mâini cu apă și săpun, evitarea spațiilor închise și aglomerate și folosirea măștii de protecție sunt gesturi simple, care ne pot proteja de infectarea cu virusul respirator sincițial (VRS). Iar copiii ar trebui învățați să fie atenți și să se protejeze când sunt în colectivități.

Conf. dr. Craiu se adresează părinților aducându-le aminte să nu ducă sugarii în locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar în luna noiembrie, căci acum e riscul maxim. De asemenea, să se separe nou-născutul sau sugarul de ceilalți frați răciți.  Conf. dr. Craiu subliniază că sugarii cu malformații cardiace sau cu boli respiratorii, precum și prematurii sunt mai expuși la complicații grave.

Este importantă respectarea acestor recomandări, deoarece potrivit medicului Adrian Marinescu, ”va fi o creștere a infecțiilor virale la copii”.  ”Ne putem aștepta ca, în următoarele săptămâni și luni, să crească adresabilitatea la camerele de gardă”, este de părere dr. Marinescu.