Vitamina K. Nu uitați, Pătrunjelull!

Publicat: 24 aug. 2024, 08:55, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Vitamina K. Nu uitați, Pătrunjelull!
vitamina K coagularea sângelui sistemul osos pătrunjel

Vitamina K este esențială pentru rezistența oaselor și coagularea sângelui. Pentru a evita scăderea nivelului de vitamina K este bine să ne orientăm spre alimentele care sunt surse naturale de acest element prețios.

Vitamina K este liposolubilă, adică se dizolvă în grăsimi și uleiuri. Ea are mai multe forme, dintre care cele mai importante sunt: vitamina K1 sau filochinona și vitamina K2 sau menachinona.

De reținut, ea este implicată în:

  • coagularea sângelui,
  • rezistența oaselor,
  • menținerea densității oaselor prin activarea osteocalcinei.

Necesarul de vitamina K variază în funcție de vârstă , sex și condiție fizică.

Pentru un adult, doza zilnică recomandată este de 1 microgram/kilogram greutate corporală. De exemplu, o femeie care cântărește 65 de kg ar trebui să aibă un aport de aproximativ 65 mcg în fiecare zi. Necesarul crește în cazul femeilor însărcinate și al celor care alăptează.

În principal, vitamina K provine din alimente. Ea este sensibilă și se poate descompune ușor dacă este expusă la lumină, căldură sau aer. De aceea, pentru a-i păstra beneficiile, este indicat să ținem alimentele bogate în vitamina K într-un loc răcoros, ferit de lumină și să le consumăm rapid. De asemenea, nu trebuie  reîncălzite de mai multe ori.

Vitaminele D3 și K2 sunt aliate puternice ale sistemului osos. În timp ce vitamina D3 se găsește în peștele gras și în produsele lactate și ajută la absorbția calciului,  vitamina K2 facilitează utilizarea acestuia. Împreună, cele două vitamine optimizează absorbția calciului și susțin sănătatea oaselor.

Legume verzi, fructe…

Legumele verzi sunt depozite de vitamina K. Și aici ne referim la: spanac, broccoli, varza de Bruxelles, creson… Dar nu uitați, pătrunjelul, care le depășește pe toate celelalte în privința concentrației mari de vitamina K.

Dar și multe fructe sunt bogate în acest element: afine, struguri, căpșune. Și în completare, dar la fel de valoroase, sunt: brânzeturile, uleiul de rapiță, ficatul de porc.

Deficitul de vitamina K apare în principal la persoanele cu fibroză chistică, hepatită su ciroză, la cele care urmează anumite tratamente, cum ar fi tratamentul prelungit cu antibiotice, aspirină, suplimente cu fier. Nou-născuții și bebelușii prematuri sunt, de asemenea, mai vulnerabili la aceste deficiențe, motiv pentru care li se administrează suplimente de vitamina K încă de la naștere.