Vlad Pascu rămâne în arest preventiv: un pic de sens în nesfârșitul proces

Publicat: 10 iul. 2024, 13:09, de Radu Caranfil, în Justitie , ? cititori
Vlad Pascu rămâne în arest preventiv: un pic de sens în nesfârșitul proces
Vlad Pascu va fi internat într-o clinică pentru consultații. Ce afecțiuni susține avocatul că ar avea tânărul ce a provocat accidentul mortal din 2 Mai:

Marți, Judecătoria Mangalia a respins cererea lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis doi tineri în localitatea 2 Mai, de a înlocui măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Nu, nu este vorba de o poveste SF, ci de realitatea cruntă a ceea ce se află în mințile celor care-l vor scăpat pe acest băiețaș obraznic.

Un mic derbedeu tare-n tată

Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului. Pe scurt, o listă completă de infracțiuni care ar putea fi incluse într-un manual despre „Ce să nu faci dacă vrei să rămâi în libertate”. Pe 19 august 2023, sub influența substanțelor psihoactive, Pascu a condus prin localitatea 2 Mai și a lovit mortal doi tineri, O.A.S. (21 ani) și D.R.M. (20 ani), rănind alți trei.

Fuga de la locul accidentului

Într-o mișcare clasică de „cine fuge, trăiește să lupte încă o zi”, Vlad Pascu a părăsit locul accidentului. A fost găsit ulterior în Vama Veche, sub influența cocainei, amfetaminei și metamfetaminei. Probabil, Pascu credea că își poate „rezolva” problemele cu justiția la fel de ușor cum și-a administrat substanțele interzise. Din clipa în care a intrat în cercetări și deferit justiției, s-a pus în mișcarea mașinăria clasică de influențat decizii judecătorești.

Procesul s-a reluat de la zero…

Cazul i-a fost repartizat unei judecătoare cu semne evidente de instabilitate psihică. Aceasta a încadrat imediat cazul în așa fel încât golănașul să nu poată obține pedeapsa maximă. La insistențele și presiunile opiniei publice (și a unor instituții media, din fericire) judecătoarei i s-a luat cazul. Dar procesul a fost reluat de la zero. Și ceva ne spune că, nu e încă foarte clar cum, Vlad Pascu se va alege, în final, cu o pedeapsă care nu va sancționa cuvenit gravitatea faptelor.

Cererea de arest la domiciliu

Faptul că apărătorii lui Pascu au avut îndrăzneala de a solicita arestul la domiciliu este aproape la fel de ridicol ca și cum ar fi cerut o medalie pentru „cea mai spectaculoasă fugă de la locul accidentului”. Sigur, au dreptul să o facă. Norocul face că instanța nu a fost impresionată. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată, dar, cel puțin pentru moment, justiția pare să funcționeze.

Un test pentru sistemul juridic

Cazul lui Vlad Pascu este un test pentru sistemul de justiție românesc. Avem un tânăr privilegiat, cu resurse și influență, care încearcă să scape de consecințele faptelor sale. Și totuși, până acum, instanța a reușit să mențină o poziție (cât de cât) fermă.

Implicațiile deciziei

Decizia de a menține măsura arestului preventiv în locul arestului la domiciliu nu este doar o victorie pentru familiile victimelor, ci și un mesaj clar că faptele trebuie să aibă consecințe. Într-o societate în care deseori vedem cum „băieții deștepți” scapă basma curată, această decizie oferă un strop de speranță că justiția poate prevala.

Ca să vezi! Vlăduț vrea acăsică, la mămica și la tăticu…

Vlad Pascu și-a jucat cărțile, dar de data aceasta norocul nu a fost de partea lui. Faptele sale au avut consecințe tragice și, în mod corect, începe să simtă greutatea acestor consecințe. Rămâne de văzut cum se va desfășura procesul și dacă sistemul de justiție va continua să-și facă treaba. Până atunci, putem doar spera că deciziile luate vor reflecta corect gravitatea faptelor și vor aduce un strop de dreptate într-o situație atât de tragică.