Voiculescu le-a propus în ianuarie lui Cîțu și Iohannis amânarea vaccinării „esențialilor” (DOCUMENT)
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a publicat, joi, pe pagina sa de Facebook, un document transmis pe 14 ianuarie premierului Florin Cîțu și prezentat la acea vreme și președintelui Klaus Iohannis.
Voiculescu propunea în document amânarea vaccinării „esențialilor” și vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 60 de ani și a celor cu boli cronice ca prioritate zero. Propunerea a venit în contextul în care, în acea perioadă România dispunea de un număr limitat de doze de vaccin.
Nota de fundamentare Propunere Strategia de Vaccinare Faza 2 împotriva COVID-10 în România, documentul prezentat de Vlad Voiculescu în luna ianuarie premierului și președintelui, poate fi consultat integral AICI.
„Am decis să public astăzi propunerea făcută în scris premierului și președintelui, care ar fi putut salva mii de vieți dacă i s-ar fi dat curs. În primele zile din ianuarie le-am propus celor doi ca prioritatea zero să fie vaccinarea celor bătrâni (cei peste 60 de ani) și a celor bolnavi (cei cu comorbidități). Pentru că România dispunea în acele luni de puține doze de vaccin, am propus prioritizarea celor două categorii și întârzierea vaccinării ‘esențialilor’ până în luna martie. Documentul transmis către premier în data de 14.01.2021. Același document a fost prezentat președintelui, în prezența premierului și a tuturor celor invitați de președinte la discuție, câteva zile mai târziu”, scrie Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.
Fostul ministru mai povestește că „inițial am încercat să rezolv intern, fără scandaluri publice care uneori ajung să facă mai rău – şi o vreme am fost convins că voi reuşi să obțin ceva atât de firesc şi necesar. Nu s-a întâmplat, iar în 27 ianuarie am criticat şi public, în conferință de presă, faptul că nu au fost prioritizați doar cei care trebuie: bãtrânii, bolnavii.”
Propunerile sale au fost respinse, spune Vlad Voiculescu.
„Propunerile mele de a-i prioritiza pe cei cu adevărat vulnerabili şi de modificare a unei Hotărâri de Guvern deja existente au fost respinse. În practică, lucrurile au stat chiar mai rău – alocările CNCAV au favorizat centrele închise destinate ‘esențialor’ (armată, SRI, STS etc.), dar neaccesibile publicului, inclusiv bătrânilor și bolnavilor. De ce? Nu erau bătrânii și bolnavii pentru domnii Iohannis și Cîțu o prioritate? Erau mai importanți ‘esențialii’? Nu știu„, a spus fostul ministru.
Vlad Voiculescu amintește și cum arată lucrurile astăzi: „94,5% din decese sunt din rândul celor bolnavi (cei cu comorbidități), 85.8% din decese sunt din rândul celor bătrâni (persoane peste 60 ani). Iar din totalul celor decedați, 92% nu fuseseră vaccinați. Până astăzi, 94,5% din decese sunt din rândul celor bolnavi (cu comorbidități), 85.8% din decese sunt din rândul celor bătrâni, aproape toți (92%) nevaccinați. O parte dintre acești oameni ar fi putut fi salvați.”
„Am vorbit atunci pe șleau despre nevoia de a-i proteja pe cei mai vulnerabili dar și despre nevoia transparenței alocării vaccinurilor. Șocantă pentru mine atunci a fost liniștea ce s-a așternut în sală. La fel ca la toate celelalte discuții cu președintele, nimeni dintre cei prezenți nu a îndrăznit să crâcnească. Răspunsul președintelui a venit sec: ‘este decizia premierului’. Decizia premierului o cunoaștem deja: au fost prioritizați ‘esențialii’, nu bătrânii, nu bolnavii, iar când Ministerul Sănătății a devoalat dimensiunea problemei publicând datele privind alocarea vaccinurilor, a trimis Corpul de Control și cei deranjați au orchestrat o campanie media de defăimare împotriva echipei mele”, a mai spus Voiculescu.