Voiculescu: Nu avem bază legală pentru achiziționarea testelor non-invazive în școli

Publicat: 05 apr. 2021, 08:30, de Andreea Borcilă, în Educație , ? cititori
Voiculescu: Nu avem bază legală pentru achiziționarea testelor non-invazive în școli
Vlad Voiculescu (Sursa: Inquam Photos / Ilona Andrei)

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a precizat că nu are o bază legală pentru a achiziționa teste non-invazive pentru elevi, pentru depistarea COVID-19, în timp ce secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a afirmat că, în acest moment, testele non-invazive nu se află în metodologia de lucru a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și că, deocamdată, „nu sunt agreate pentru că nu sunt suficient de bune”.

„Ministerul Sănătății nu are cadrul normativ pentru a achiziționa teste pentru școli sau pentru alte unități din subordine, iar aceste teste constituie un filtru. Oricine dorește să achiziționeze un test sau altul o poate face, Ministerul Sănătății nu are bază legală pentru achiziționarea de teste pentru școli, e cât se poate de clar. Când spun că nu există bază legală, vă rog să verificați dacă există, poate mi-o aduce și mie cineva la cunoștință”, a spus Vlad Voiculescu în timpul unei conferințe de presă la care au luat parte atât Andreea Moldovan, cât și manageri ai unităților sanitare.

Andreea Moldovan a precizat că „în momentul în care testele non-invazive vor fi de o calitate superioară și corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populație. Deocamdată, nu sunt agreate pentru că nu sunt suficient de bune”.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că s-au folosit 19.000 de teste în școli, conform ultimelor date publicate de Ministerul Sănătății, asta însemnând sub 2% din testele avute la dispoziție. Părinții fie consideră testele rapide antigen invazive pentru copiii lor și atunci nu-și dau acordul să fie făcute, fie nu există suficient personal medical în școli pentru administrarea testelor rapide pentru coronavirus.

„Testarea ar fi trebuit să înceapă în 8 februarie, când au fost distribuite 1.150.000 de teste. Conform ultimelor raportări ale Ministerului Sănătății, au fost utilizate 19.000 de teste. Asta înseamnă sub 2% din testele avute la dispoziție. S-a întâmplat acest lucru pentru că testele rapide antigen trebuie efectuate de personal medical care lipsește în școlile din România.

Pe de altă parte, sunt considerate invazive de către mulți părinți, mai ales părinții unor elevi de vârstă mică, și, pe baza caracterului considerat invaziv, nu-și dau acceptul care este absolut necesar pentru testarea elevilor, în cazul în care prezintă simptome specifice sau dacă sunt contacți ai unor colegi confirmați”, a explicat ministrul Educației.

Citește și: