Vom fi nevoiți să trăim cu Covid-19 pentru totdeauna? Explicațiile unui virusolog britanic
Un virusolog renumit din Marea Britanie a scris un articol în care povestește dacă va trebui să trăim cu Sars-CoV-2 pentru totdeauna.
Medicul Jeremy Rossman, virusolog, spune că dacă s-ar putea opri toate infecțiile cu Covid-19 din lumea întreagă, atunci virusul ar putea fi eradicat. Din nefericire, eradicarea unui virus este foarte dificilă. Conform BBC Science Focus, din punct de vedere istoric au fost eradicate cu succes doar două boli: variola și boala vitelor (pesta bovină).
Dar totuși, spune specialistul, dacă toate infectările cu coronavirus ar fi oprite la nivel local (într-o țară sau într-un oraș), atunci s-ar putea spune că în acele regiuni boala a fost eliminate. Virusul ar fi în continuare prezent la nivel global, însă acea regiune a scăpat de el. Însă dacă virusul nu va fi eradicat, însă cazurile vor scădea considerabil, atunci acesta ar deveni sporadic, cu infecții ocazionale.
Ce se întâmplă dacă transmiterea Covid-19 rămâne ridicată
De asemenea, dacă transmiterea virusul va rămâne în continuare ridicată, cu multe cazuri de infectare, atunci ar deveni un virus endemic, unde vor exista rate de infectare ridicate comparabile ca număr cu cele observate în timpul pandemiei de coronavirus.
Jeremy Rossman spune că deși nu există un moment definit în care o pandemie devină endemică, aceasta tinde să apară atunci când numărul cazurilor se stabilizează pe o perioadă lungă de timp. Un astfel de virus, care a provocat o pandemie iar acum este endemic, este HIV-ul. Astfel, termenul pe care îl folosim pentru a descrie starea actuală a infecțiilor cu COVID-19 într-o țară este ghidat de numărul de cazuri, durata în care boala a circulat și stabilitatea numărului de cazuri în timp.
Numărul cazurilor de infectare pe care îl avem într-o țară va fi determinat de opțiunile sanitare publice. De exemplu, în Noua Zeelandă, oprirea transmiterii virusului a fost posibilă, datorită alegerilor făcute de oameni. În această țară ridicarea măsurilor de restricție ar fi posibilă, însă riscul de apariție al virusului din alte țări necesită supraveghere continuă.
Efecte adverse pe termen lung
Pe de altă parte, alte țări au decis să renunțe complet la măsurile de restricție, sau parțial, având scopul de a trăi cu virusul. Totuși, această alegere nu este cea mai potrivită, spune medicul. Circulația continuă a virusului riscă să suprasolicite sistemele de sănătate. De asemenea, există efecte suplimentare pe termen lung, deoarece se estimează că aproape 14% dintre infecțiile cu COVID-19 au ca rezultat simptome care durează trei luni sau mai mult, cunoscute sub numele de COVID lung.
Între aceste două extreme se află endemicitatea la nivel scăzut sau infecțiile sporadice. Unii viruși despre care auzim în mod regulat se încadrează în această categorie. Cu COVID-19 la un nivel scăzut endemic sau sporadic și cu rate ridicate de vaccinare, măsurile de restricție nu ar fi necesare pentru cea mai mare parte a populației. În schimb, autoritățile sanitare ar trebui să fie atente și să elimine orice nou focar apărut.