Vot final pe legea spațiilor verzi, în Parlament

Publicat: 28 iun. 2023, 10:40, de Victor Scarlat, în ESENȚIAL , ? cititori
Vot final pe legea spațiilor verzi, în Parlament

Legea spațiilor verzi urmează să intre, miercuri, la votul final în plenul Parlamentului, după ce proiectul a fost discutat, marți, în Comisia de mediu a Camerei Deputaților.

Amendamentele adoptate au stârnit o serie de reacții critice. Astfel, primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că legea adoptată în grabă, după ce proiectul a stat câțiva ani în forul legislativ, va elimina regimul de protecţie pentru spaţiile verzi.

La rândul lui, liderul USR Cătălin Drulă a acuzat PSD că „măcelărește” pe repede înainte legea spațiilor verzi, la presiunile „infernale ale rechinilor imobiliari”, potrivit G4Media.

„N-am mai trăit de mult asta, să văd o lege care e pusă pe ordinea de zi a unei comisii din cameră şi cu intenţia de a fi votată mâine în plen de pe o oră pe alta. E vorba de legea spaţiilor verzi şi de protecţia spaţiilor verzi din oraşe. După cum ştiţi, în proiectul de cod al urbanismului care a rămas să fie dezbătut azi în Comisia de amenajare a teritoriului şi urbanism şi mâine în plenul Camerei Deputaţilor, erau cumva aceleaşi reglementări care distrugeau regimul de protecţie al spaţiilor verzi. Şi acum, cu surpriză, văd că o lege care este Parlament din 2018 şi retrimisă de preşedinte, este la Camera Deputaţilor din 2021, deci de acum doi ani şi jumătate, este deodată pusă de pe oră pe alta pe ordinea de zi”, a declarat Nicuşor Dan, după şedinţa comisiei de marți.

În același timp, liderul USR, Cătălin Drulă, aduce o serie de acuzați la adresai PSD, din cauza amendamentelor introduse pe repede înainte.

 „PSD-ul domnului Ciolacu la braț cu PNL/Virgil Popescu tocmai măcelărește legea privind spațiile verzi din localități în Comisia de Mediu. Au început zilele trecute cu Codul urbanismului unde au băgat amendamente toxice. S-au repliat momentan de la reacția societății civile și a Opoziției și au amânat-o pe toamnă. Dar asaltul tocmai continuă! Azi, au băgat pe repede înainte în Comisia de Mediu (nou președinte Virgil Popescu) un proiect vechi pe care l-au deturnat cu amendamente astfel încât spațiile verzi să poată fi măcelărite. Și mâine vor să-l adopte final la plen! Domnule Ciolacu, opriți această mârșăvie și lăsați parcurile și spațiile verzi în pace! Opriți aceste amendamente toxice ale PSD/Laura Vicol făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari. Ce vreți să le lăsăm copiilor noștri, betoane în loc de parcuri?”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Luni, Camera Deputaților a amânat votarea Codului urbanismului până în toamnă, după ce Ordinul Arhitecților din România a respins în termeni duri amendamentele aduse.

Proiectul, inițiat în anul 2018, a trecut de votul final al Parlamentului în octombrie 2020, după care în luna următoare președintele Klaus Iohannis a cerut Legislativului să îl reexamineze, după o serie de amendamente controversate.

Unul dintre acestea este că legea permitea construirea pe majoritatea spațiilor verzi proprietate privată, inclusiv în parcuri sau în grădinile blocurilor retrocedate. Mai simplu spus, autoritățile locale permiteau construirea pe spațiile verzi proprietate privată, cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare.

De asemenea, o altă modificare era că „parcul istoric sau grădina istorică” (cum sunt parcurile Cișmigiu sau Herăstrău) nu se mai aflau în categoria spațiilor verzi.

În aprilie 2021, legea a trecut din nou de Senat, iar de atunci se află la comisiile Camerei Deputaților.

Cele mai importante amendamente propuse de PSD

  • „Transformarea zonelor cu altă destinație, din intravilanul existent sau prin extinderea intravilanului, în zone funcționale rezidențiale, comerciale, industriale sau mixte, în scopul executării de lucrări de construcții se poate realiza doar în baza unei documentații de urbanism cu obligația asigurării unei suprafețe amenajate cu spații verzi de minim 10% din suprafața terenului a cărui destinație s-a modificat astfel.”
  • PSD dorește, de asemenea, introducerea în categoria spațiilor verzi a construcțiilor prevăzute cu substrat vegetal de 50 de cm.  
  • Terenurile încadrate în categoria spațiilor verzi, în documentațiile cadastrale și cărțile funciare, care au fost retrocedate, atribuite sau care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi vor fi în mod obligatoriu gestionate de proprietarii acestora. Ministerul Dezvoltării nu a fost de acord cu acest amendament.
  •  Un alt amendament prevede că proprietarii acestor terenuri „au dreptul de a amplasa pe spaţiile verzi amenajări şi construcţii, conform celor prevăzute la art.11, alin.(7) sau orice alte amenajări şi construcţii premise de prevederile legale aplicabile”. Nici acest amendament nu a fost susținut de Ministerul Dezvoltării.
  •  PSD vrea să permită și autorităților județene și locale, nu doar celor naționale să decidă reducerea sau schimbarea destinației unor spații verzi.
  • Proiectul stabilea că terenurile amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, înscrise în cartea funciară în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice vor fi inventariate. PSD vrea eliminarea acestui articol, susținând că este vorba de „un abuz”, dacă aceste terenuri nu sunt expropriate, în condițiile legii.
  • „Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate, declarate sau prevăzute în documentațiile de urbanism ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu. Orice acte prin care se încalcă prevederile prezentului alineat sunt lovite de nulitate absolută, totală sau parțială, după caz”, prevede un alt amendament al PSD.