Votarea continuă în toate cele 59 de secții deschise în Republica Moldova
Oficialii Ambasadei României la Chișinău au anunțat, duminică, într-o postare pe rețele sociale, că procesul de votare la alegerile prezidențiale continua, fără incidente, cu o participare semnificativă.
,,In R. Moldova se voteaza la cele 59 de sectii organizate pentru cetatenii români de pe acest mal al Prutului”, au scris oficialii ambasadei.
Consulatul General al României la Chișinău precizeazăȘ
Cetățenii români cu drept de vot pot vota la Alegerile pentru Președintele României (22-24 noiembrie 2024 – turul I și 6-8 decembrie 2024 – turul II) și Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților (30 noiembrie -1 decembrie 2024), în baza documentelor din imaginea de mai jos , aflate în termen de valabilitate în ziua votării.
La Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților (parlamentare), doar cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința stabilite în străinătate, pot vota la una dintre secțiile de votare organizate în străinătate.Lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi consultată la următorul link: https://tinyurl.com/4mk9ywc8
Și aici, ca și la alte ambasade ale României, pe pagina de FB scriu diferiți cetățeni, care întreabă unde pot vota, în funcție de locul de reședință. De exemplu un alegător scrie:
,,Buna…..Poate cineva sa-mi spuna pina la ce ora este deschisa sectiile de votare? Si unde pot sa votez ,daca sunt din raionul Criuleni…. Multumesc mult”.
X X X
La alegerile pentru Președintele României din anul 2024, cetățenii români care au domiciliul sau reședința în Republica Turcia pot vota fără să fie condiționați să se înscrie în Registrul electoral, informează Ambasada României la Ankara.
Totodată, cetățenii români care se află în ziua alegerilor în R. Turcia, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul acestei țări, pot vota la orice secție din R. Turcia, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare.
Pot vota în străinătate la alegerile prezidențiale cetățenii români care:
– au vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv;
– nu au fost puși sub interdicție sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Votarea se desfășoară pe parcursul a trei zile:
vineri, 22 noiembrie 2024 – votarea începe la ora locală 12:00 și se încheie la ora locală 21:00;
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 – votarea începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00;
duminică, 24 noiembrie 2024 – votarea începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00.
În cazul organizării unui al doilea tur al alegerilor, votarea în străinătate se va desfășura, în aceleași intervale orare, în zilele de 6, 7 și 8 decembrie 2024.
În vederea exprimării dreptului de vot pentru alegerile prezidențiale (turul I și, în cazul în care se va organiza, turul II), vor fi deschise următoarele secții de votare:
Secția 932 (Ambasada României) – Ankara, Güvenevler Mahallesi, Farabi Sokak No:27, Çankaya;
Secția 933 (Muratpașa Belediyesi Hizmet Binasi Antalya) – Antalya, 1.kat, Fener Mahallesi, Tekelioǧlu Cad., No.63, Muratpașa;
Secția 934 (Consulatul General al României la Istanbul) – Istanbul, Beșiktaș, Etiler, Yanarsu Sokak, Narin Sitesi, No 42;
Secția 935 (Institutul Cultural Român) – Istanbul, Beyoglu, Taksim, Siraselviler Cad., nr. 21;
Secția 936 (Consulatul General al României la Izmir) – Izmir, Str. 1479, 9, Alsancak.
Lista sediilor secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi consultată pe site-ul www.mae.ro : https://www.mae.ro/…/anul…/alegeri_2024/lista_sectii.pdf .
Actele de identitate pe baza cărora se votează în străinătate:
– cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;
– pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar;
– în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
IMPORTANT! ACTUL DE IDENTITATE TREBUIE SĂ FIE VALABIL ÎN ZIUA VOTĂRII.
IMPORTANT! Este interzisă fotografierea sau filmarea prin orice mijloc a buletinului de vot!
- Mai multe informații pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secțiunea Procese electorale – Alegeri 2024 https://www.mae.ro/node/64178, precum și pe site-ul Ambasadei României la Ankara https://ankara.mae.ro/ .
- Ministeru Afacerilor Externe din România nu are date despre numărul românilor din Turcia. Ministerul precizează că ,,Oo comunitatea importantă românească este concentrată la Istanbul, o pondere importantă având-o românii de origine turco-tătară. O categorie reprezentativă este cea a studenţilor aflaţi la studii în Turcia. De asemenea, comunitatea română se bucură de prezenţa activă a unor personalităţi apreciate în domeniile în care activează: cadre universitare, muzicieni, artişti.
- Unul dintre locurile în care se reuneşte comunitatea românească ortodoxă este cel al Bisericii „Sfânta Muceniţă Parascheva” unde slujbele sunt oficiate de un preot român. Biserica, situată în cartierul Hasköy, în apropierea Golfului „Cornul de Aur”, este ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”.