Un număr record de americani au votat anticipat la alegerile prezidențiale din SUA. Ce înseamnă acest lucru pentru rezultatul scrutinului
Peste 84 de milioane de americani au votat deja la alegerile prezidențiale din Statele Unite, cu trei zile înainte de deschiderea urnelor. Cifra este enormă, dar specialiștii se așteptau la acest fenomen având în vedere pandemia, dar și pozițiile avute de principalii candidați față de votul anticipat.
Votul anticipat din 2020 a depășit deja cu mult votul total anticipat din 2016, iar cifrele de până acum indică faptul că prezența la vot în 2020 ar putea fi cea mai mare din ultimul secol.
Entuziasmul atât al alegătorilor democrați, cât și republicanilor este foarte mare și se datorează în principal președintelui Donald Trump. Susținătorii săi sunt extrem de motivați să-i ofere acestuia un nou mandat, în timp ce partea cealaltă este determinată să-l împiedice să rămână la Casa Albă.
Un alt motiv care a dus la numărul mare de voturi anticipate este reprezentat de îngrijorările privind siguranța personală în cazul votului în plină pandemie de COVID-19.
Dar dincolo de prezența la vot, datele privind votul timpuriu nu pot oferi indicii despre cine va câștiga scrutinul de pe 3 noiembrie.
Cum arată votul anticipat în 2020
Datorită unei combinații a pandemiei coronavirusului și a entuziasmului crescut, votul timpuriu și votul prin corespondență sunt mai populare ca niciodată în 2020.
Săptămâna trecută, cu 11 zile înainte de alegeri, numărul voturilor anticipate a depășit oficial numărul voturilor anticipate din 2016.
Cu câteva zile înainte de ziua alegerilor, cifrele arată că peste 84 de milioane de oameni au votat deja, ceea ce reprezintă peste 60% din numărul total al celor care și-au exprimat opțiunea la scrutinul din 2016.
Iar procentul diferă de la un stat la altul. De exemplu, în Texas, votul anticipat a depășit deja numărul total de voturi în 2016. În alte state, numărul voturilor anticipate se apropie de numărul total al prezenței la 2016: Montana (91 la sută) și Carolina de Nord (86 la sută) și Florida (82 la sută).
Sursa grafic Vox.com
Cum poate fi exercitat votul anticipat în Statele Unite
Potrivit legislației americane, cetățenii cu drept de vot își pot exprima opțiunea înainte de ziua alegerilor, atât personal, la secțiile de vot, cât și prin poștă.
Datele US Elections Project arată că în 2020, două treimi din cele peste 84 de milioane de voturi exprimate deja au fost prin corespondență.
Trump, care a votat anticipat la urne, a încercat să discrediteze votul prin poștă printr-o campanie de dezinformare, acuzând tentative de fraudă. Totuși, frauda electorală în Statele Unite reprezintă un procent infim și nu este luată în considerare.
În ceea ce privește votul anticipat la urne, această opțiune a fost aleasă de aproape 30 de milioane de americani.
Cine votează devreme în SUA
Conform US Elections Project, în cele 20 de state care raportează apartenența politică a alegătorilor, democrații care au votat anticipat erau cu 17% mai mulți decât republicanii.
Cu toate acestea, aceste date sunt probabil distorsionate de includerea unor state precum California (un stat extrem de populat și democratic) și de indisponibilitatea datelor din state precum Texas (de asemenea, foarte populat, dar republican).
Totuși, cifrele prezentate de unele institute de sondare arată că democrații au un avans de 10 puncte procentuale față de republicani, scrie Vox.com.
Sursa grafic: Vox.com
Este de remarcat, însă, numărul mare de voturi anticipate venite din partea persoanelor care nu au votat deloc în 2016. „Peste 16 milioane de persoane care nu au votat în 2016, au făcut-o deja anul acessta”, a declarat Tom Bonier, CEO al TargetSmart, la începutul acestei săptămâni, pentru Vox.
Alegătorii mai tineri au votat anticipat, de asemenea, și până acum este o diferență „astronomică” față de 2016
Ce indicii pentru ziua alegerilor, dă votul anticipat masiv
Participarea anticipată la vot în 2020 este fără precedent.
În 2016, aproximativ 41 la sută dintre alegători au votat înainte de ziua alegerilor, potrivit Comisiei de asistență electorală din SUA.
Până în prezent, în 2020, au fost exprimate mai mult de jumătate din numărul total de voturi din 2016. Iar votul anticipat se extinde până în weekend în multe locuri – așadar alte câteva milioane de americani sunt așteptați să voteze înainte de Ziua Alegerilor.
Raportându-se la aceste cifre, Democracy Fund, spune că încă o treime dintre alegători vor vota pe 3 noiembrie, ceea ce va duce la o participare la vot istorică de peste 65%.
Prezența a fost de aproximativ 60% în 2016, adică aproximativ 137 de milioane de oameni. Site-ul FiveThirtyEight prezice participarea a aproximativ 154 de milioane de oameni, pe baza sondajelor privind entuziasmul alegătorilor și alte date.
Ce înseamnă această prezență masivă pentru rezultatul alegerilor?
Nu prea mult! Datele privind votul timpuriu nu pot prezice rezultatul alegerilor. Da, democrații au un avantaj în acest moment, dar acest număr se reduce de la o zi la alta.
Democrații votează în număr mult mai mare prin poștă, motiv pentru care au un avantaj atât de mare în numărul de voturi anticipat. Dar republicanii se prezintă la urne pentru votul timpuriu și se așteaptă să iasă masiv în ziua alegerilor.
Va deveni votul timpuriu masiv o constantă de acum înainte?
2020 este un an cu adevărat neobișnuit: o pandemie, o criză economică, retorică politică care subminează democrația și proteste stradala masive împotriva discriminării și rasismului. Toate acestea fac dificil să știm dacă explozia votului anticipat din acest an este o valoare anormală sau începutul unei noi normalități.
Experții sublinează, însă, că numărul persoanelor care votează anticipat, fie personal, fie prin poștă, a crescut deja treptat și chiar și fără toate crizele care au avut loc în acest an, era de așteptat o creștere.