Vouchere de vacanţă 2023: „Se va pune lacăt pe Litoral dacă se renunţă la ele!”
Tăierea voucherelor de vacanță ale bugetarilor este propunerea PNL pentru a acoperi deficitul bugetar scăpat de sub control. Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe, critică această intenţie.
Vouchere de vacanţă 2023. Mai mulți lideri PNL au propus în discuțiile din coaliție suspendarea voucherelor de vacanță ale bugetarilor, ca măsură de reducere a deficitului bugetar. În aceste zile, PSD și PNL discută un pachet mult mai mare de măsuri fiscale – creșteri de taxe și impozite, introducerea de noi impozite.
Orlando Teodorovici a vorbit despre această intenţie şi efectele pe care le-ar avea pentru operatorii economici de pe litoral. Fostul ministru nu are pretenții de cazare la hoteluri de 5 stele când vine la mare, însă a constatat că în acest an turiștii sunt în număr mai mic decât anii trecuți. Printre problemele cu care se confruntă operatorii economici, Teodorovici s-a referit și la lipsa unui ministru de resort care să îi ajute cu problemele pe care aceștia le au. Printre problemele semnalate de politician se află și lipsa forței de muncă:
”Nu am preferințe când vin la mare, unde stă toată lumea mă cazez și eu, nu am fițe. Mi se pare că ceva se întâmplă pentru că numărul de turiști, per total, este mult mai mic decât anul trecut. Chiar dacă prețurile sunt mai mari, oamenii trebuie să înțeleagă și operatorii economici care scumpesc, pentru că aceștia sunt la limita de la a mai închide sau a mai ține un sezon deschis. Controalele care sunt foarte multe, unele nejustificate sau abuzive, sumele care se cer pe lângă, în afară de amenzi, oamenii știind deja cât se cere pentru un aviz sau pentru o reconectare la utilități. Forța de muncă e din ce în ce mai greu de găsit, mulți cei care vin din afara țării vin, stau ceva timp și pleacă spre alte destinații unde se plătește mai bine. Acum se discută despre mărirea TVA-ului de la 9 la 19 %, lucru care i-ar afectat foarte mult. Astfel, operatorul economic are trei variante, fie își păstrează aceleași prețuri și încasează la negru, fie închide, fie mărește prețurile lucru care va duce tot la închidere pentru că vor fi ocoliți de clienți. Nu știu de ce nu se organizează pentru a avea un punct de vedere clar față de guvern”, a declarat Teodorovici pentru Replica.
Guvernul are un plan de austeritate. Se taie 200.000 de posturi, urmează creşteri de taxe de la 1 septembrie și 1 ianuarie. Voucherele bugetarilor și unele bonusuri ar putea dispărea
”Se discută acum despre eliminarea voucherelor de vacanță. Gândiți-vă că dacă asta trece, la anul s-a închis totul. Dacă voucherele dispar, gata, o să vedeți câte baze turistice o să rămână de izbeliște pentru că nu ai cum să supraviețuiești. Asta a fost o măsură dată tocmai ca să se compenseze partea de finanțări pentru turism. Operatorii economici neavând o voce puternică este normal ca Guvernul să acționeze în acest fel”, a conchis acesta.
Vouchere de vacanţă 2023. Teodorovici este total nemulțumit de actualul ministru al Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Ștefan Radu Oprea, considerând că acesta este slab pregătit în privința turismului:
”În privința serviciilor problema noastră este slaba pregătire a personalului. Ospătarii se poartă foarte urât unii, sunt slab calificați. Uitați-vă și în sudul litoralului unde se duceau oamenii pentru că erau prețuri mai mici, chiar și acolo este gol, la jumătate din capacitate maxim. Într-un sector care în România trebuia să fie prioritare, avem foarte multe lipsuri. Despre turism trebuie să ai pe cineva care să îl înțeleagă. Avem vreun ministru care să se ocupe de turism? În România se pare că trebuie să arăți importanța unui sector având și un minister care să se ocupe de el. Turismul a intrat acum sub pălăria ministerului Economiei. Ministrul Oprea nu cunoaște administrație, nu știe cu ce se mănâncă turismul, și chiar este un gropar al economiei românești. Îl vedeți să aibă vreo treabă cu turismul? A plecat cu trenul la mare și a dat niște declarații jenante. Și atunci cum putem noi să sperăm să înțeleagă probleme turismului? L-ați văzut să iasă să vorbească despre scoaterea voucherelor de vacanță sau de lipsurile din turism? Trebuie vorbit despre toate aceste probleme din turism, însă trebuie să ai cu cine.”, a mai spus Orlando Teodorovici.
Voucherele de vacanță pentru bugetari au un impact anual de circa 1,5 miliarde de lei la bugetul statului. Ele au fost introduse pentru a sprijini sectorul turistic intern. Voucherele nu pot fi folosite în afara României. Valoarea unui voucher e de 1.450 de lei, conform romaniatv.net.
România se confruntă cu un deficit bugetar scăpat de sub control după ce încasările la buget au fost în primele șase luni cu mult sub cheltuieli. Pentru a evita tăierea fondurilor europene și o penalizare din partea piețelor, guvernul trebuie să ia măsuri de reducere a deficitului.
Reducerea deficitului se poate realiza fie prin tăierea de cheltuieli ale statului, fie prin crearea de noi venituri prin taxe și impozite.
Coaliția PSD-PNL negociază în aceste zile un mega-pachet de măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, care ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie, pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană.
Unele creșteri de taxe și impozite sunt complet noi, cum ar fi introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro, altele sunt idei mai vechi cum ar fi impozite mărite pentru jocuri de noroc și tutun.
De asemenea, se analizează creșterea impozitului pe dividente de la 8% la 10%, dar procentul încă se mai discută.
Guvernul ia în calcul creșterea salariului minim în două etape:
1. De la 3000 la 3300 de lei.
2. De la 3300 la 3750 de lei.
De asemenea va crește salariul minim în construcții de la 4000 de lei la 4500 de lei.
Alte măsuri:
- Guvernul ia în calcul supraimpozitarea salariilor care depășesc veniturile președintelui României.
- Cotele de TVA, în urma discuției cu reprezentanții Comisiei Europene, vor rămâne la fel: 19% și 9%, inclusiv pentru industria HORECA.
- Guvernul intenționează să reducă aproape 200 de mii de posturi care nu sunt ocupate în administrație.
- Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip “păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux.