Vouchere pentru victimele infracțiunilor în valoare de 15.000 de lei

Publicat: 08 iun. 2023, 10:00, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Vouchere pentru victimele infracțiunilor în valoare de 15.000 de lei
Vouchere pentru victimele infracțiunilor

Ministerul Justiției a pus azi pe masa Guvernului un proiect de HG care reglementează primirea de vouchere pentru victimele infracțiunilor. Acestea pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente. Ele pot fi în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară.

Este vorba de proiectul de HG privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare de vouchere pentru victimele infracțiunilor. Prin acest proiect se vor stabili și cuantumul acestora, precum și a criteriile de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare.

Noul proiect de HG oferă persoanelor vătămate posibilitatea să obțină un ajutor financiar de până la 15.000 de lei, în cel mult 72 de ore de când a fost depusă cererea.

„Noutatea pe care o aduce acest proiect reprezintă un avans care poate fi acordat în limita a cinci salarii minime care poate fi folosit pentru a acoperi cheltuieli de hrană, transport, medicale, igienă, uz personal”, a explicat avocatul Gabriel Ursu la A3.

Voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente sunt emise și distribuite anual de către unități emitente, în temeiul unui contract încheiat cu Ministerul Justiției, potrivit prevederilor legale privind achizițiile publice.

Voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente vor avea valoarea aprobată de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor și o perioadă de valabilitate de 90 de zile de la data emiterii.

Precizam si ca solicitarea si acordarea voucherelor pentru victimele infracțiunilor se va realiza prin formularea si transmiterea unei cereri de către victima infracțiunii. Cererea va fi soluționată de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor, prevăzută de art. 28 din Legea nr. 211/2004. 

Entitățile publice si private înrolate in procedura de distribuire de vouchere pentru victimele infracțiunilor, conform art. 3715 din Legea nr. 318/2015, vor întocmi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor, și, după caz, vor acorda sprijin și asistența victimelor in fata Comisiei, in condițiile art. 34 din Legea nr. 211/2004.

Vouchere pentru victimele infracțiunilor – beneficiari

Potrivit proiectului de lege, beneficiarii acestor vouchere în valoare de 15.000 de lei sunt categoriile de victime prevăzute de art. 21 din Legea nr. 211/2004:

– persoanele asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile de omor, omor calificat și omor deosebit de grav, prevăzute la art. 174-176 din Codul penal; o infracțiune de vătămare corporală gravă, prevăzută la art. 182 din Codul penal: o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală gravă a victimei; o infracțiune de viol, act sexual cu un minor și perversiune sexuală, prevăzute la art. 197, 198 și art. 201 alin. 2-5 din Codul penal;

-soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor de omor, omor calificat și omor deosebit de grav, prevăzute la  art. 174 -176 din Codul penal, precum și a infracțiunilor intenționate care au avut ca urmare moartea persoanei.

Acest proiect operaționalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI. Prin acesta a fost instituit Mecanismul național de susținere a prevenirii criminalității -un fond care reutilizează în interes social activele confiscate.

MJ susține că introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere pentru victimele infracțiunilor, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale acestora.

Citește și: Zeci de șoferi prinși conducând sub influența drogurilor, în minivacanță!