Vrancea: Patru busturi ale unor personalități reprezentative, dezvelite la inaugurarea Memorialului Țării Vrancei
Patru busturi ale unor personalităţi reprezentative din Ţara Vrancei – Simion Mehedinţi, Valeriu Cotea, Vasile Taftă şi Ion Diaconu – au fost dezvelite, sâmbătă, la inaugurarea Memorialului de la Vidra.
Potrivit managerului Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, acest memorial al Ţării Vrancei se doreşte a fi „un medicament împotriva amneziei”.
„Memorialul Ţării Vrancea nu este doar o expresie pentru a da un nume la intrarea într-un muzeu. Este un medicament împotriva amneziei, o pastilă de care ai nevoie ca să îţi revină memoria. Acest muzeu este memoria comunităţii. Ca să nu ne uităm trecutul, avem nevoie de această memorie, iar memoria se îngrijeşte. Memorialul pe care l-am inaugurat astăzi tezaurizează memoria celor patru personalităţi, le scoate în relief figurile, prin cele patru chipuri sculptate. Acesta este rolul Muzeului Vrancei, să trezească atenţia muritorilor care nu mai ştiu nimic despre ieri şi să îi ajute să înţeleagă ceva despre mâine. Şi mai ales rolul este să învăţăm pe copii, aceşti copii care se întorc la bunici în zonă, şi care vor şti astfel că a existat un Simion Mehedinţi, un Cotea, un Taftă sau un Diaconu”, a spus Valentin Muscă.
Acesta a subliniat că muzeul de la Vidra va avea mai ales un caracter educativ, alături de tezaurizarea unor exponate reprezentative ale zonei.
„Este plină România de muzee pe post de depozit. Toate localităţile mari din România au muzee, dar muzee care nu au un rol educativ. Pentru că rolul unui muzeu este să conservă piese, să le restaureze, dar mai are şi un al treilea rol, pedagogic. Un muzeu trebuie să înveţe. Nu este o instituţie a trecutului, ci una pentru viitor. Muzeul Ţării Vrancei este conceput cu o sală de clasă unde, în luna iulie, va debuta şcoala de vară de olărit, unde copiii vor deprinde meşteşugul olăritului. Pentru că muzeul are obligaţie morală se permanentizeze numele, ideile şi tradiţiile importante”, a arătat managerul Muzeului Vrancei.
Născut la iniţiativa Asociaţiei „Simion Mehedinţi, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vrancea, Muzeul Vrancei şi Primăria Vidra, Memorialul Ţării Vrancei a fost realizat cu sprijinul substanţial al donatorilor din judeţ şi din ţară.
Muzeul pune în valoare numele a patru personalităţi reprezentative pentru cultura şi civilizaţia Ţării Vrancei: Simion Mehedinţi din Soveja, cel care a pus bazele geografiei în România, Valeriu Cotea din Căliman, unul dintre pionierii studiilor de oenologie din România, Vasile Taftă din Negrileşti, expert în genetică a ovinelor, şi Ion Diaconu de la Spineşti, folclorist şi publicist, cel care a înfiinţat şi condus în perioada interbelică Muzeul de Etnografie şi Istorie de la Focşani.
Memorialul a fost inaugurat în cea mai veche şcoală din ţinutul Putnei.