Vrei un venit pasiv? Iată 3 idei care funcționează

Publicat: 03 sept. 2022, 10:14, de Publyo.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Vrei un venit pasiv? Iată 3 idei care funcționează

Când vorbim despre venit pasiv, avem tendința să credem că nu trebuie să muncim deloc pentru el. Acest lucru este doar parțial adevărat. De cele mai multe ori, investim cunoștințe dar și capital pentru a construi o idee care să funcționeze și să aducă profit. Venitul pasiv se referă mai mult la acel venit care nu provine din salarii, care lucrează de la sine și crește odată cu trecerea timpului. Sunt foarte multe direcții din care putem obține acest venit pasiv, însă trebuie să luăm în considerare și posibilitățile și competențele noastre personale, dar și realitatea locală din piață. Iată câteva direcții populare în această perioadă pentru obținerea venitului pasiv.

Închirieri

De mult timp nu se mai practică păstrarea unei locuințe goale, care să nu producă nimic. Dacă aceasta are toate utilitățile, cu siguranță te poți gândi la varianta închirierii. De altfel, în cazul în care dispui de o sumă de bani, poți face o achiziție chiar cu acest scop. Cu cât orașul este mai atractiv din punct de vedere turistic sau al studiilor universitare, cu atât prețul de închiriere este mai mare. De exemplu, dacă ai două apartamente de inchiriat Brasov,vei obține sume între 400 – 800 de euro pe lună. Bineînțeles, trebuie să ai grijă la chiriași și la modul în care te asiguri că nu vor distruge bunurile și vei avea garanția unui comportament corect în locuință (te vor anunța dacă se strică ceva, achită cheltuielile stabilite la timp etc.). Nu uita nici de contractul de închiriere și de procedurile de declarare a venitului obținut, care trebuie impozitat.

Criptomonede și acțiuni

Criptomonedele sunt la modă în prezent iar asta se datorează și creșterii spectaculoase pe care au avut-o. Au fost create mai multe criptomonede din care poți alege, dar specialiștii recomandă un studiu temeinic înainte de a investi într-o astfel de monedă, mai ales în contextul instabilității acestora. Legislația încă este în curs de realizare pentru această zonă, astfel că apar la tot pasul neclarități. La fel ca în orice tranzacție la bursă, operațiunile pot suferi fluctuații foarte mari, raportate la fiecare mișcare din zona internațională, fie că vorbim de politică, economie sau declarații financiare riscante. De aceea, este obligatorie o pregătire și documentare serioasă înainte de a lua măcar decizia de a face din criptomonede o sursă de venit, fie el și pasiv.

Colaborări online

Așa cum arătam la începutul acestui articol, venitul pasiv nu înseamnă că nu vei munci deloc pentru bani. Poate fi vorba și de o perioadă în care să investești timp pentru a promova cunoștințele pe care le ai, pentru că mai apoi să apară colaborările. Promovarea aceasta a devenit facilă prin intermediul mediului online. Este clar că oamenii s-au adaptat odată cu pandemia și chiar au descoperit noi direcții de interes la care se pricep: unii au devenit vlogeri sau influenceri pentru că și-au construit o comunitate, alții au realizat că lucrul de acasă pe o perioadă scurtă se poate transforma în perioadă nedefinită și timp pentru ore suplimentare. Oricare ar fi alegerea și direcția, în online lucrurile nu iau niciodată pauză decât dacă vrei tu acest lucru. Odată ce ne descoperim noi calități, este mai ușor să cerem și remunerație pentru serviciile oferite.

Exemplele pot continua în ceea ce privește venitul pasiv. Este clară direcția pe care o urmează modificarea modului în care lucrăm și în care satisfacția financiară nu primează mereu, dar este de o importanță majoră. Suplimentarea veniturilor are farmecul ei și, odată înțeles mecanismul, poate da o oarecare dependență de productivitate. Din acest motiv este bine să nu uităm nici de echilibru. În fond, până la venitul pasiv, este nevoie de un venit 100% activ.

Sursa Foto: Shutterstock