Vreme extremă în România: Pagube importante și presiune pe sistemul energetic

Publicat: 06 apr. 2025, 20:30, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Vreme extremă în România: Pagube importante și presiune pe sistemul energetic

Ministerul Energiei a convocat duminică, 6 aprilie, Comandamentul energetic, în contextul condițiilor meteorologice extreme care afectează o mare parte din țară.

Temperaturile neobișnuit de scăzute pentru această perioadă, însoțite de vânt puternic și ninsori, au dus la întreruperi punctuale în alimentarea cu energie electrică. Potrivit autorităților, situația este monitorizată în timp real și nu se preconizează probleme majore în ceea ce privește continuitatea furnizării energiei și gazelor.

Peste 2.400 de consumatori fără energie electrică

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că aproximativ 2.400 de consumatori erau nealimentați duminică seară, ca urmare a unor avarii provocate de căderi de arbori pe liniile electrice aeriene. Incidentele s-au înregistrat în județele Botoșani, Suceava, Neamț, Dolj și Ialomița. Peste 100 de echipe ale operatorilor de distribuție se aflau pe teren pentru remedierea defecțiunilor.

„Estimăm că în 2-3 ore toți consumatorii vor fi realimentați cu energie electrică”, a precizat ministrul, mulțumind totodată echipelor de intervenție pentru mobilizarea „exemplar[ă]”.

Consumul de gaze naturale, în creștere

Prognozele transmise de Administrația Națională de Meteorologie indică o perioadă de vreme deosebit de rece până joi seară, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 și 10 grade Celsius și minime negative. În acest context, Ministerul Energiei estimează o creștere a consumului zilnic de gaze naturale, la un nivel de 34-35 milioane metri cubi normali (Nm³).

Sebastian Burduja a transmis că România dispune de rezerve suficiente pentru a face față acestei perioade: „Avem un stoc în depozite de 829 milioane Nm³ și o producție internă de 24-25 milioane Nm³. Nu există niciun scenariu în care să apară probleme în asigurarea aprovizionării cu gaze”.

În plus, în aceste zile se extrag între 3,8 și 4 milioane Nm³ din depozitele de la Ghercești și Sărmășel, iar programul de reumplere a depozitelor pentru iarna viitoare este deja în desfășurare. Duminică au fost înmagazinați 4 milioane Nm³ în depozitele de la Urziceni și Bălăceanca.

Vârfuri de consum la energia electrică

Ministerul estimează că în aceste zile se vor înregistra vârfuri de consum de energie electrică seara, în jurul orelor 20-21, cu valori care pot depăși 8000 MW, peste media obișnuită pentru această perioadă.

Burduja a dat asigurări că sistemul energetic național funcționează în parametri normali. „Nu există probleme de adecvanță. Producția la Porțile de Fier este la maximum, stocurile de cărbune la Complexul Energetic Oltenia sunt în creștere, iar gradul de umplere a lacurilor de acumulare depășește deja 60%”, a declarat ministrul.