Vremea la extreme în România. Elena Mateescu, șefa ANM, anunță schimbări substanțiale

Publicat: 15 ian. 2025, 17:16, de Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Vremea la extreme în România. Elena Mateescu, șefa ANM, anunță schimbări substanțiale

România se află încă sub influența aerului rece, caracteristic iernii, însă o schimbare semnificativă a vremii este așteptată spre sfârșitul săptămânii. Prognozele meteorologice indică o tendință de încălzire treptată, cu temperaturi care ar putea ajunge din nou la valori de 10-12°C în unele regiuni, oferind o pauză de la frigul iernii, conform directorului ANM, Elena Mateescu.

Elena Mateescu – 2024, anul-record de căldură, iar 2025 promite temperaturi și mai ridicate

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice. Mai mult, datele inițiale sugerează că 2025 ar putea depăși acest record, având în vedere tendințele globale și locale de creștere a temperaturilor.

Vezi și: Meteorologii anunță când vine iarna: La finalul lunii va ninge în Capitală

Primele semne ale schimbării vremii vor fi observate miercuri, în nord-vestul țării. În această zonă, sunt așteptate fulguieli și ninsori slabe pe parcursul zilei.

Totuși, după o noapte rece, joi temperaturile vor deveni pozitive în aproape toate regiunile, cu excepția zonelor montane. Aici, frigul își va menține influența.

O masă de aer cald va începe să pătrundă în România de vineri, 17 ianuarie. Aceasta va contribui la o încălzire treptată a vremii, iar nopțile nu vor mai fi atât de reci.

Conform prognozelor, temperaturile vor fi de 0-2°C în Maramureș și în estul Transilvaniei. În Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova, termometrele vor arăta între 6 și 9°C.

Weekend cald și uscat, urmat de o posibilă răcire

Pe măsură ce weekendul se apropie, temperaturile vor continua să crească, atingând maxime de 10-12°C în zonele subcarpatice.

Această vreme blândă și relativ uscată va persista până la mijlocul săptămânii viitoare. Totuși, o zonă de joasă presiune ar putea aduce precipitații slabe – sub formă de ploi sau ninsori – în anumite regiuni.

Modelul meteorologic european ECMWF sugerează că până vineri, 24 ianuarie, cantitățile de zăpadă vor rămâne reduse, mai ales în zonele joase. Totodată, majoritatea prognozelor indică o răcire a vremii în perioada 24-25 ianuarie, însă rămâne incert cât de scăzute vor fi temperaturile și dacă vom avea parte de ninsori semnificative.