Vremea răsadurilor de legume: prețuri bune, ofertă bogată, sfaturi pe gratis

Publicat: 26 apr. 2024, 18:21, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Exclusiv
Vremea răsadurilor de legume: prețuri bune, ofertă bogată, sfaturi pe gratis
Producător de răsaduri din Vidra

Pentru cei care doresc să își producă măcar o parte dintre legume în grădinile proprii, acum este perioada optimă de plantare a răsadurilor. În piețe, oferta este foarte bogată.

În piețe oferta de răsaduri, atât pentru flori, cât și pentru legume, este foarte bogată. Se găsesc atât legume, precum roșii, vinete, ardei, castraveți, dovlecei, etc., cât și plante aromatice – busuioc, leuștean, cimbru – dar și flori felurite. Roșii „Precos”, „Lacrima Maicii Domnului”, Kapia, se oferă, cu dezinvoltură, cumpărătorilor.

Marin Lungu, din comuna Vidra, sat Crețești, este unul dintre producătorii care, an de an, vinde răsadurile produse de el într-o piață din vestul Capitalei.

„Vidra este unul dintre cele mai mari bazine legumicole din Ilfov”, spune el.

„Eu produc de foarte mulți ani legume și, bineînțeles, răsaduri. Atunci când pun semințe pentru mine, pun semințe și pentru răsadurile pe care le vând. Practic, toate soiurile pe care le vând, ca răsad, le cultiv și eu. Toată vara oamenii mă găsesc aici în piață și pot să vadă cum arată produsele, dacă sunt îngrijite așa cum trebuie. La fel, pot să compare ceea ce obțin ei cu ce fac eu, din aceleași răsaduri. De aceea, au încredere să cumpere de la mine”, a povestit el.

Nu i-a fost chiar ușor să ajungă până aici. După cum ne-a spus, a urmat inclusive cursuri de legumicultură și fitotehnică, organizate de Stațiunea de Cercetări Horticole de la Vidra.

„Nu e simplu. Sunt o grămadă de lucruri care trebuie știute. Pe lângă cursul pe care l-am făcut, pentru care am obținut și o diploma, în fiecare an merg la întâlnirile organizate de Agenția Fitosanitară. Sunt multe lucruri de învățat. De exemplu, unele soiuri sunt retrase și sunt înlocuite cu soiuri noi. E un avantaj să cunoști aceste soiuri noi și să le cultivi și să poți oferi și altora răsaduri din ele. Apoi este vorba despre tratamente și dăunători. De exemplu, în ultimii ani a apărut un dăunător foarte periculos: tuta absoluta. Este foarte greu de combătut. E atât de inteligent, încât dacă stropești într-o parte, el se mută în partea cealaltă. Dacă stropești partea de sus a plantei, se lasă pe pământ. De aceea trebuie să începi stropirea de la pământ și să urci treptat și să aplici tratamentul pe toată sola sau în tot solarul odată. E bine și să izolezi cultura cu plasă foarte deasă. Dacă nu e găurită, nu trece”, ne-a dezvăluit Marin Lungu o parte dintre secretele lui.

Și legumele au secretele lor

Tot el ne spune că roșiile, de pildă, pentru a fi sănătoase, au nevoie de cinci tratamente, de la plantare și până la cules.

„Secretul e să respecți perioadele și concentrațiile stabilite de specialiști. Astfel ai legume sănătoase și așa cum trebuie. Iar datele sunt oferite gratuit la toate agențiile fito-sanitare. Ți se spune acolo și când, și cât, și cu ce să dai. Trebuie numai să te duci și să întrebi!”, explică legumicultorul din Vidra.

De altfel, nu este deloc zgârcit cu sfaturile. Dimpotrivă, după cum însuși spune„ sunt bucuros să-I sfătuiesc pe cei care cumpără răsaduri și vor să mă asculte!”. Unul dintre sfaturile sale este ca roșiile să fie răsădite pe timp noros. „Dacă e soare, fierbe pământul, oricâtă apă pui. Dacă e nor, se prinde roșia mai bine”.

Răsaduri de calitate, din toate soiurile

Foto: Alexandru Grigoriev

La câteva tarabe mai încolo își vinde răsadurile și doamna Liliana, din Vidra. Și ea are o diversitate largă de legume și soiuri. Și o grămadă de sfaturi pentru cei care vor să le primească.

„Roșiile se plantează la o adâncime de 10 – 15 cm. Distanța între plante trebuie să fie cam de 30 cm, iar între rânduri de 55 – 60 cm, cât să ai loc să treci printre ele, să le îngrijești” sfătuiește Liliana. În ceea ce privește legatul roșiilor, ne-a spus:„sunt mulți cei care cred că roșiile trebuie legate imediat ce le răsădești. E greșit. Plantele au nevoie și ele de o perioadă să se aclimatizeze, să își înfigă rădăcinile bine în pământ. De aceea, după răsădire trebuie lăsate libere o perioadă, până se ridică bine. Abia atunci trebuiesc legate pe spalieri sau pe araci”.

Despre plasele de umbrire, legumicultoarea ne-a spus: „sunt foarte necesare vara, în iulie – august, când soarele este foarte puternic, mai ales la ardei. Ardeii au frunze mai puține și sunt mai sensibili la arsuri solare. De aceea, au cea mai mare nevoie de plase de umbrire”.

Prețul răsadurilor este de 2,5 – 3 lei/bucată, dar, de fiecare dată, este negociabil, în funcție de cantitate. Iar în ceea ce privește sortimentul, se poate alege pe sprânceană!

Așa că, toți cei care au condiții și plăcere pot înființa, chiar ca hobby, propria grădină de legume.